Foto: Yumama

Strije su oblik ožiljaka na koži, a mogu biti crvenkasto crne, ljubičaste, tamnosmeđe ili ružičaste zavisno od nijanse vaše kože. Pojavu strija uzrokuju promene na elastičnom tkivu koje se nalazi ispod kože.

Barem pola trudnica dobije strije, ali niko tačno ne zna zašto ih neke žene dobiju a druge ne. Prema istraživanjima, genetika ima uticaja na to- ako su vaša majka ili sestra dobile strije u trudnoći, verovatno ćete ih i vi dobiti.

Pojava strija zavisi i od toga koliko i kako brzo će vam se koža rastegnuti u trudnoći. Veća je verovatnoća da ćete dobiti strije ako naglo dobijete na težini, ako nosite blizance, ako nosite veliku bebu ili ako imate višak amniotske tečnosti.

Postoje metode kojima možete sprečiti ili ublažiti pojavu strija. Malo više vodite brigu o svom telu i vaša će koža biti zategnutija, sjajnija i lepša nego pre trudnoće. Tajna sprečavanja pojave strija u trudnoći je u tome da se pobrinete da vam koža ostane elastična i vlažna. Kako bi ovo postigli treba mazati losion ili kremu za telo na stomak, noge i ruke barem dva puta dnevno. Ako vam je ovo otežano zbog dodatne težine koju ste dobili u trudnoći, neka vam partner pomogne. Koristite kreme bogate vitaminom A ili E jer pomažu stanju kože i omekšavaju je. Pored toga regeneraciji kože mogu pomoću ružino ulje ili mleko za telo koje sadrži voćne AHA kiseline. Na žalost nema dokaza da ijedna od krema ili ulja protiv strija zaista pomaže.

Podsticanje cirkulacije masažnom rukavicom ili masažnom četkom takođe može pomoći u sprečavanju nastanka strija. Osim toga preporučuje se da izbegavate naglo dobijanje na težini, kako bi koža imala dovoljno vremena da se prilagodi novom obliku tela i zadržala svoju elastičnost. Ishrana vam takođe može pomoći u borbi protiv strija- jedite hranu bogatu vitaminima E i C, koji pomažu zdravlju kože.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments