Stručnjaci savetuju da što pre stanete s ovom navikom

       
Foto: Rawpixel

Konzumiranje gaziranih pića zaslađenih šećerom ili veštačkim zaslađivačima, može povećati rizik prevremene smrti, pokazuje novo istraživanje. 

Istraživanje je obuhvatilo više od 400.000 odraslih osoba u Evropi, utvrdilo je da je rizik prevremene smrti povećan kod onih koji su konzumirali dve ili više čaša gaziranih pića zaslađenih šećerom ili veštačkim zaslađivačima dnevno, objavljeno je ustručnom časopisu JAMA Internal Medicine.

Kako bi bolje proučili moguće veze gaziranih pića i prevremene smrti, autor studije Nil Marfi, naučnik u Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka i njegov tim proučili su podatke međunarodne studije koja je trajala od 1992. do 2000. godine.

Istraživanjem je analizirana ishrana na početku istraživanja uključujući konzumiranje gaziranih pića. Ispitanici su takođe ispunjavali upitnike o stilu života, obrazovanju, pušenju, unosu alkohola i fizičkoj aktivnosti.

Nakon što su isključili ispitanike koji su već patili od karcinoma, srčanih bolesti i dijabetesa na početku istraživanja, kao i one bez podataka o konzumaciji gaziranih pića, naučnici su izdvojili 451.743 osoba koje su bile prosečno obuhvaćene istraživanjem 16,4 godina.

Prosečna godina ispitanika na početku istraživanja bila je 51 godina, a tokom studije umrlo je 41.693 ispitanika.

Oni koji su konzumirali dve ili više čaša šećerom zaslađenih gaziranih pića dnevno su imali osam posto veće izglede prevremeno umreti u poređenju s onima koji su pili manje od čaše mesečno, a oni koji su konzumirali dve ili više čaša vaštački zaslađenih gaziranih pića dnevno imali su 26 posto veće izglede prevremene smrti u odnosu na one koji su konzumirali manje od čaše mesečno.

“Oni koji su pilii mnogo gaziranih pića imali su veću kilažu i imale su veći izgled da su pušači”, rekao je Marfi. “Statistički smo uzeli u obzir u našim analizama težinu, pušenje i druge rizike smrtnosti koji su mogle da utiču na naše rezultate, ali veza je ostala. Ne možemo isključiiti mogućnost da su ti faktori uticali na naša otkrića, pa ne možemo tvrditi da su otkrivene uzročno-posledične veze”. 

Autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments