Foto: The Independent

Šteta koju moderna industrija hrane čini našem zdravlju, razvoju i okolini, svet godišnje košta 12 biliona dolara, koliko iznosi i kineski BDP, otkrila je studija Globalnog saveza ekonomista i naučnika.

Svet mora da promeni proizvodnju i potrošnju hrane ili će se suočiti s teškim poremećajima u snabdevanju hranom koji bi mogli da dovedu do stradanja i nemira, upozorili su u ponedeljak naučnici.

“Mali poremećaj u snabdevanju hranom može učiniti mnogo štete i dovesti do velikog rasta cena”, rekao je Per Faro iz Globalnog saveza ekonomista i naučnika za korišćenje hrane i zemljišta koji stoje iza studije. “To stvara patnju i nemire. I vrlo je verovatno da će doći do gladi i nestabilnosti”, rekao je za Tomson Rojters Fondejšn.

Globalna prekomerna zavisnost o relativno malom broju namirnica, kao što su krompir, pirinač, pšenica i kukuruz, čini populaciju ranjivom na neuspešne useve, dok promene klime dodatno povećavaju pritisak.

Predlaže se niz rešenja, od podsticanja raznovrsnije ishrane za poboljšanje zdravlja i smanjenja zavisnosti od specifičnih kultura do davanja veće podrške u obnovi šuma, glavnom alatu u borbi protiv klimatskih promena.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments