Foto: Safe Cat

Iako bismo ih mi najradije mazili, pazili i stiskali dan i noći, neke stvari kod mačaka definitivno ne prolaze. 

Neke mačke vole da leže u krilu svog vlasnika ili vole da se pomaze kada dođete kući s posla. Ali, većina mačaka ne voli kada se drži kao beba (polegnute leđima na dole). Osim što osećaju nesigurnost kada ih podignete, ovaj položaj dodatno ih uznemiruje jer vam otkrivaju svoj stomačić, što je često osetljiva zona za mačke. Da, možda će neke mačke ovo tolerisati, ali većina oseća veliki stres u ovom položaju pa ih, ako baš morate, nemojte ovako držati više od nekoliko sekundi.

Vi možda želite za večnost da zabeležite koliko je vaša mala maca preslatka, ali možda ne shvatate da mačkama nije prijatno kada im neko gura fotoaparat ili mobilni u njušku. Posebno ako koristite blic. Okrutno je kada je namamite hranom ili igračkom samo kako biste ih fotkali, a onda ih samo ostavite. Onda se barem još neko vreme igrajte s mačkom ili je pomazite.

Mačke komuniciraju očima. Za njih kontakt očima znači uspostavljanje dominacije. Ako prvi skrenete pogled, vaša mačka će pomisliti da ima moć, a ako s druge strane pogled zadržite predugo, to je znak agresivnog ponašanja. Ako trepće ili namiguje, to je jako dobar znak- to je znak privrženosti i pokazuje da se ne oseća ugroženo.

Mačke međusobno komuniciraju kroz govor tela i mirise i mjauču samo kako bi komunicirale s ljudima, ali ne očekuju da i mi njima odgovaramo mjaukom. Mačke to rade kako bi privukle našu pažnju, za vodu, hranu, čišćenje njihovog peska, igranje, maženje. I postoji puno vrsti mjauka koje će koristiti kako bi privukle našu pažnju. Kada mi njima mjaučemo ne znamo šta im točno poručujemo time ili šta od njih tražimo, pa tako mačku zbunjujemo.

Ako spadate u one osobe kojima je preslatko kada vide svog ljubimca obučenog u slatki kostim ili odeću, nemojte se čuditi što vas ta životinja, moguće, mrzi. Većina mački ne voli da je nešto stalno priljubljeno uz njihovo krzno- to im je neprijatno, sputava ih i onemogućava im da se čiste.

Većina mački ne podnosi laktozu u mleku. A činjenica da mačkama treba davati mleko je zapravo mit. Da, one će ga popiti i možda uživati u njemu, ali mleko im može izazvati veliku neugodnost i želučane probleme i dijareju 8 do 12 sati nakon ispijanja. Ako mačku želite počastiti mlekom- onda kupite ono baš specifično za mačke koji ima u pet šopovima.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments