Stvari koje ne treba govoriti depresivnoj osobi

       
Foto: Medical Xpress

Čak i ako ste iskusili kliničku depresiju, svako doživljava depresiju drugačije. Umesto “Znam kako se osećaš” recite nešto poput “Ne mogu zamisliti kako se sada osećaš, ali ovde sam za tebe”. To pokazuje vašu spremnost da podelite bol, a ne da je ignorišete.

“Drugima je gore”

Ne možete ljudima govoriti da nemaju pravo da se osećaju grozno. Osim toga, ne radi se o drugim ljudima, radi se o tome šta vaš prijatelj prolazi. Bolji pristup: “Kako ti mogu pomoći?” ili „Ako želiš da razgovaraš, reci mi”.

“To je sve u tvojoj glavi”

Ovo je uvredljiva izjava. Umesto da umanjujete ono što vaš prijatelj oseća, recite mu nešto poput: “Drago mi je što smo razgovarali o tvom stanju” ili nemojte reći ništa i samo ga slušajte. Ponekad ne postoji ništa jače od jedne osobe koja je apsolutno prisutna s drugom.

“Trgni se”

Možda ste frustrirani što vidite svog prijatelja uvek neraspoloženog i pasivnog, ali niko ne bira depresiju. Depresija iskrivljuje perspektivu osobe, tako da ona oseća kao da se ništa nikad neće promeniti. Ona stvara osećaj beznađa, krivice i bezvrednosti, pa pokušajte uveriti prijatelja da su to samo osećaji, a ne činjenice.

“Svako ima loše dane”

Depresija nije samo jedan loš dan. Radi se o nekoliko loših nedelja, meseci i više. Ona počinje da utiče na posao, školovanje i lične odnose. Usredsredite se na slušanje poput: “Pomozi mi shvatim kako se osećaš”.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments