Stvari koje niste znali o Notr- Damu

       
Foto: Shutterstock

Francuski puk je sve crkve koje su posvećene Devici Mariji nazivao Notr-Dam, a ova se od 1991. godine nalazi na popisu svetske baštine UNESCO-a, gde je zavedena kao ‘neprocenjiva’.

Legenda kaže da je katedrala izgrađena u 12. veku, za vreme biskupa Mauricea de Sullyja. Taj pariški biskup navodno je imao viziju o najlepšoj katedrali, koju je tad i nacrtao u blatu gradilišta budućeg hrama, na mestu gde je srušena stara crkve. Sredinom 13. veka izgrađeni su tornjevi, visoki 69 metara, a dovršena je sredinom 14. veka, kao prvo remek-delo gotičke umetnosti.

Čuveno delo “Zvonar crkve Bogorodičine crkve” Viktora Igoa pomoglo je da dobije epitet najslavnije katedrale na svetu.

Tokom Francuske revolucije 1848.-49 mnoga su njena blaga ukradena, a skulpture uništene. Još je jednom skoro spaljena 1871.

U samoj crkvi inače ukupno postoji pet zvona, a Emanuel je najveće i teško je oko 13 tona. Smešteno je u Južnom tornju katedrale, dok su četiri manja smeštena u Severnom. Mesto na kojem je sagrađena katedrala Notr- Dam područje je verskog poštovanja još iz doba Rima, kada je u čast glavnom rimskom božanstvu izgrađen i Jupiterov hram.

Kraj ove su se katedrale odigrali i događaji koji su u Francuskoj promenili tok istorije, kao npr. krunisanje Napoleona Bonaparte 1804. godine, ali i beatifikacija Jovanke Orleanke 1909. godine.

Navodno su u fasadi skrivene tajne poruke koje vas, kada ih dešifujete, mogu dovesti do Kamena mudrosti. To je mitska alhemijska supstanca koja, prema verovanju, ima sposobnost da pretvori običan metal u zlato. U tečnom obliku, može poslužiti i kao eliksir života koji čoveka leči, pomlađuje, daje mu dug život i ponekad, besmrtnost. Okrugli medaljoni na glavnom ulazu navodno čuvaju tajni recept za Kamen mudrosti.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: