ŠUMA U SREMU KRIJE BAJKOVITO MESTO

       

Na nepunih sat vremena vožnje od Novog Sada i na samo pola sata vožnje od centra Beograda, sve vas koji umete da slobodan vikend pretvorite u uživanje, čeka Bojčinska Koleba.

Ovo je domaćinski raj smešten u srcu Bojčinske šume. Ovaj kompleks otvoren je 2006. godine sa željom da dočara autentičan duh staroga Srema kao i da predstavi način života ljudi kako jedinstvenim ambijentom, tako i izvrsnom ponudom specijaliteta domaće kuhinje, posebno jela od mangulice. Smešten je na samom ulazu u zaštićeno područje spomenika prirode ”Bojčinska Šuma”.

Bojčinska šuma se nalazi na teritoriji opštine Surčin i zaštićena je kao spomenik prirode zbog svojih posebnosti jer u njoj se nalaze neke od retkih biljnih i životinjskih vrsta, među kojima i orao belorepan. Prostire se na oko 650 hektara, a na njenom samom početku se, pored restorana, nalazi i letnja pozornica na kojoj se od početka juna do kraja avgusta održava, sada već čuvena manifestacija “Bojčinsko kulturno leto”.

Tu su još i bungalovi u kojima možete prenoćiti i trim staza dužine 1600m sa 16 prepreka, idealna za trening na svežem vazduhu. Put kroz šumu dužine preko 3km i dosta uređenog prostora za izletnike ali to nije sve.

Iza restorana, u šumi, na površini od 60 hektara, nalazi se zapat mangulica. Ova stara rasa svinja, poznata po pozitivnom holesterolu i zdravom mesu, ovde se odgaja na ekstezivan način, što posebno utiče na kvalitet mesa i masti. Ova vrsta svinja gaji se na tradicionalan način, u šumi, gde mogu da se slobodno kreću i zdravo hrane. To je i tajna visokog i jedinstvenog kvaliteta proizvoda od mangulice.

Specijaliteti od mesa mangulice su neizostavan deo njihove restoranske ponude, pored toga idejni tvorci Bojčinske kolibe su mislili na sve pa sušene proizvode od magulice kao što su slanina, šunka, kobasice, čvarci možete poneti i u vaš dom ili ih jednostavno poručiti da postekspres službom Pošte Srbije stignu na vašu adresu.

Enterijer restorana Bojčinska Koleba uređen je u tradicionalnom stilu koji oslikava duh i način života u Sremu. “Koleba” označava mesto na kome su živeli ljudi koji su uzgajali svinje mangulice, u hrastovim šumama donjeg Srema. Sa željom da čuvenu tradiciju sačuva od zaborava, osnivač restorana je oživeo jednu takvu “Kolebu”.

U sklopu restorana Bojčinska Koleba nalazi se velika sala kapaciteta 100 sedećih mesta, kao i mala sala u koju može da se smesti 40 ljudi. Poseban utisak na sve one koji posete ovo mesto ostavlja velika bašta kapaciteta 200 mesta koja je skrivena u šumi stoletnih hrastova, pružajući svojim gostima utočište od gradske buke i vreve.

Na meniju restorana Bojčinska Koleba kao dobrodošlica je “bećarski sendvič” (hleb, mast i aleva paprika), kao i suhomesnati proizvodi od mangulice a imaćete priliku da probate i njihovu čuvenu domaću rakiju “dudinjaru”, ovčiji paprikaš “Čobanac”,  bojčinski kare u sosu od višanja, kao i tradicionalni nedeljni ručak koji uključuje supu, sos, rinflajš i domaći kolač iz furune a vikendi su posebni jer vikendom peku i prasetinu od mangulice.

KONJIČKI KLUB

Od samog osnivanja restorana postoji Konjički klub “Bojčin” koji gostima pruža mogućnost druženja sa ovim plemenitim životinjama. Jedinstveni su u tome što jahanje šumskim stazama retko ko može da ponudi.

Ukoliko želite da naučite da jašete ili ste raspoloženi za vožnju fijakerom kroz prelepu šumu, u ovom klubu su zagarantovani neprocenjivi trenuci radosti sa konjima. Već par godina divni ljudi iz ovog kluba rade i terapijsko jahanje za osobe sa posebnim potrebama.

Sve zaljubljene 14. februara u “Bojčinskoj šumi“ u organizaciji konjičkog kluba očekuje desetominutna besplatna romantična vožnja fijakerom kroz šumu kao i popust na časove jahanja gde po ceni od 1200 dinara dobijate 45 minuta jahanja i druženja sa konjima za oboje.

Iskreno se nadamo da smo uspeli barem delom da vam zagolicamo maštu da posetite ovo mesto u Sremu i da zajedno naučimo da volimo i upoznajemo našu zemlju. Da naučimo da je otkrivamo jer ona ima šta da nam pruži i iznenadi nas.

Autor: Jovana Filipović

Komentari: