Šunmjo Masuno: Suze vas oslobađaju težine koju ste nosili na srcu

       
Foto: Roman Jehanno

“Jednostavno srećan život”, knjiga japanskog monaha Šunmja Masuna, donosi 100 jasnih metoda za svaki dan koje pokazuju kako na jednostavan način primeniti samu bit zena.

Uredno složite cipele kad ih izujete, to će uneti red u vaše misli; sklopite ruke u gassho položaj i ublažićete svoj bes ili razdražljivost; ako pokušate da uredite svoj mali vrt, čak i na prozorskoj dasci, stvorićete mesto na koje vaše misli mogu da pobegnu; naučite duboko izdahnuti iz stomaka i to će vam otkloniti negativne emocije, samo su neki od saveta ovog bestselera.

  • Kad stvari ne idu kako treba, često ćemo pomisliti da nam nešto nedostaje. Ali, ako želimo da promenimo svoju sadašnju situaciju, najpre bi trebalo da se oslobodimo nečeg starog pre nego što prihvatimo nešto novo. To je temeljno načelo jednostavnog života.
  • Oslobodite se svojih vezanosti. Odbacite pretpostavke. Smanjite broj stvari koje posedujete. U jednostavnom življenju reč je o odbacivanju fizičkih i mentalnih opterećenja.
  • Čudesno je kako smo osveženi nakon što se dobro isplačemo. Suze vas oslobađaju težine koju ste nosili na srcu. Tada imate dovoljno energije da pokušate ponovo. Uvek sam imao osećaj da se budistički koncept “prosvetljenog uma” odnosi na to “osveženje” duha.
  • Ako želite poboljšati stanje stvari, ako želite bezbrižno da živite, morate početi odbacivati. Onog trenutka kad se odvojite, u vaš život će priteći novo obilje.

Autor: nsuzivo.rs

1
Komentari:

1 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
1 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
imasuzaraznih

neke suze razaraju srce