Heljda se svrstava u super hranu. Reč je o zeljastoj biljci, a ne o žitarici, kako mnogi mislimo.
Ova namirnica može da se pripremi na brojne načine- da bude slatko, slano, kao prilog ili glavno jelo. Najčešće je konzumiramo zimi, jer greje i leči. Još se naziva i crnim žitom, zbog svoje tamne boje.
Heljda je odličan izvor proteina, vlakana, esencijalnih aminokiselina i složenih šećera. Veoma lako se vari, pa se zbog toga preporučuje u ishrani dece, odraslih i starih osoba koje imaju problem sa varenjem.
Sadrži i fosfor, magnezijum, kalcijum i gvožđe, kao i tiamin (vitamin B1), niacin, vitamin K i vitamin B6. Sadrži i fluor, koji je neophodan zubima i vitamin P koji povoljno utiče na nervne ćelije.
Heljda dobro deluke na krvne sudove i srce, pomaže u snižavanju visokog pritiska i može se koristiti u prevenciji gojaznosti.
Heljda za doručak
Heljdina kaša je zdrava alternativa različitim pahuljicama. Priprema se tako što heljdinu kašu u razmeri 1:4 dodati u ključalu vodu i kuvati 10- 15 minuta uz povremeno mešanje.
Možete je zasladiti medom, dodati kašičicu mlevenih semenki lana ili suvo grožđe i uživati u zdravom doručku.
Takođe, od heljdinog brašna možete napraviti ukusan hleb ili palačinke.
Autor: nsuzivo.rs