Foto: CNBC.com

Istraživanje, objavljeno u časopisu JAMA Pediatrics, sproveldeno je uoči najave vlade Velike Britanije da će u idućih nekoliko godina postaviti ograničenje na vreme koje deca provode pred ekranima, i tako pokušati da zaštitite mentalno zdravlje najmlađih.

U istraživanju su analizirane navike skoro pola miliona djce iz 23 države i 58 studija u vezi sa tom temom.

Analizirali su dečje jezične i matematičke sposobnosti, a naučnici su došli i do zaključka kako, premda će i deca koja su previše pred ekranima postići lošiji uspeh u školi, vreme pred ekranima više utiče na tinejdžere nego na mlađu decu.

Autorka studije, dr Mireja Adelantado-Renau sa Univerziteta Jaume u Valensiji, u Španiji, istakla je kako je potrebno i dalje pojedinačno analizirati svaku aktivnost dece pred ekranima, pa onda ispitati njihovu povezanost s akademskim uspehom.

“Obrazovni i javnozdravstveni radnici trebalo bi da razmotre nadzor dece i postave im vremensko ograničenje pred ekranima, zbog poboljšanja akademske uspešnosti dece i adolescenata izloženih tim aktivnostima”, rekla je Adelantado-Renau.

Takođe ističu i da previše vremena provedenog u igranju video igara može čak biti okidač za neke psihološke probleme ili probleme u ponašanju, a dr Adelantado-Renau napominje kako je ovo istraživanje važno “jer deca i adolescenti sve više vremena provode pred ekranima”. 

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments