Foto: Buckingham Monon Living

Praznik je star više od 2000 godina i započeo je kao keltski festival koji je slavio zadnji dan žetve i prelazak duhova u drugi svet.

Ljudi u Irskoj i Francuskoj su se plašili i terali duhove paleći vatru i maskirajući se, obilazak kuća postoji još od srednjeg veka. U Škotskoj i Irskoj mladi su se maskirali u kostime i molili za hranu ili novac u zamenu za pesme ili trikove. Danas se tradicija svodi na to da se deca maskiraju i “prose” slatkiše.

Foto: Lifewire

Neki rituali su uključivali i pronalazak budućeg muža. Tokom 18. veka žene su koristile tu priliku kako bi pronašle budućeg muža tako da su bacale koru jabuke i stajale u tamnoj sobi sa svećom ispred ogledala čekajući da im se prikaže lice budućeg supruga.

Halloween je drugi najveći komercijalni praznik u Americi, nakon Božića. Potrošači su prošle godine u Americi potrošili 9 biliona na kostime i slatkiše.

Foto: istock/ The Independent

Izrezbarene bundeve došle su od Iraca. Irac koji se zvao Stingi Džek prevario je đavola, zbog toga nije sme ni u raj ni u pakao, pa je proveo svoje dane lutajući Zemljom noseći lampu. Bundeve-lampe originalno dolaze iz Irske, tek kada se praznik popularizovao u Americi počeli su da rezbare bundeve.

Foto; NRF.com

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments