Foto: joy.pl

Iako je zima, mnoge od nas žele da za novogodišnju noć izgledaju makar malo preplanulo. Zato izaberu solarijum.

Više nije tajna da su osobe koje koriste solarijum izložene povećanom riziku obolevanja od raka kože, čak do 75 posto. Naime, intenzitet UV zračenja u solarijumu može biti veći i do 15 posto u odnosu na sunce u podne!

Maligni melanom je jedna od najopasnijih vrsta raka, a sve češće zahvata mlade osobe, između 15 i 35 godine života, a oko 20 posto obolelih osoba i umire od te zloćudne bolesti. Ono što je najvažnije zapamtiti da šteta koju UV zrake u solarijumu čine, ne nastaje odmah nego s vremenom, a sa svakim sunčanjem šansa od razvoja raka kože je sve veća.

Stručnjaci smatraju da su brojni ljudi postali zavisnici od preplanulog tena, kao što su drugi zavisnici od alkohola, droge i cigareta.

Solarijum uzrokuje prebrzo starenje kože i bore, koža postaje isušena i na kraju više ne izgleda prirodno.

Osobe svetle puti moraju više paziti od osoba tamnije puti i tome moraju prilagoditi boravak u solarijumu. Nikako nemojte ići u solarijum ako ste mlađi od 18 godina, ako imate vrlo svetlu i osetljivu kožu koja brzo pocrveni, odnosno ako lako pocrvenite i izgorite na suncu. Nikako ne idite u solarijum ukoliko imate mnogo mladeža, ako u porodici postoji genetska predispozicija ili ste čak i sami imali rak kože i na kraju, ukoliko koristite lekove koji povećavaju UV osetljivost (hormoni, antibiotici, diuretici, sredstva protiv gljivica).

Napravite probno sunčanje u solarijumu, ne duže od četiri minute kako biste videli kako će vam koža reagovati i nikako nemojte u solarijumu boraviti duže od 10 minuta, bez obzira na preplanulost i prirodnu put kože.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments