Foto: South China Morning Post

Ženama od 50 do 74 godine najviše zahvata “sindrom slomljenog srca”. Njima se dijagnostifijuje šest do deset puta češće nego mlađim ženama i muškarcima

Studiju je sproveo Smidt Heart Institute Medicinskog centra Cedars-Sinai a rezultati pokazuju da se 83 posto slučajeva tog sindroma odnosilo na žene. Na jednog muškarca iz svih uzrasnih grupa kojem je dijagnostifikovan ovaj sindrom bilo je deset slučajeva kod sredovečnih žena i šest kod starijih žena.

Istraživači su ustanovili da taj sindrom postaje sve učestaliji i da je njegova incidencija stabilno rasla i pre izbijanja pandemije, s kojom je takođe povezan jer je ženama donela mnoge izazove i stresore.

Kardiomiopatija, izazvana stresom, je sindrom koji su prvi opisali japanski naučnici. Simptome su slični srčanom udaru: naglu bol u grudima i zadihanost, a uzrok joj je intenzivan stres i/ili lični gubitak.

-Ova studija dodatno potvrđuje vitalnu ulogu koju veza između srca i mozga ima u celokupnom zdravlju, naročito žena- rekla je dr Suzan Čeng, autorka studije i profesorka kardiologije.

Način na koji mozak nervni sistem odgovaraju na različite tipove stresora menja se kako žena postaje starija. Prekretnica je verovatno odmah nakon srednjih godina, kad “višak” stresa može uticati na zdravlje srca.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Борис
30/10/2021 19:07

Баш ми их је жао, живе у проаку 10 година дуже од мушкарац , јадне