Većina ljudi je kritična, nekada čak i previše prema sebi. Često dovodimo u piatnje svoje sposobnosti i dopuštamo da podlegnemo negativnim mislima, bez obzira šta ih je izazvalo.

Ali, psiholozi napominju da je sve u našim rukama, i da postoje jednostavni načini da svakodnevno povećate svoje samopouzdanje.

Dnevna doza pozitivnosti

Morate da ućutkate negativni unutrašnji glas koji vam govori da niste dovoljno dobri ili da nešto ne možete da uradite.

Kao kontra-meru napišute neke pozitivne i afirmativne stvari o sebi i ponavljajte ih. Na primer: Ja sam sjajna osoba, vredim, dobro izgledam, u stanju sam da uradim ovo…

Što češće ponavljate ove afirmativne stvari, manje ćete čuti onaj negativni glas.

Obucite se da se osećate dobro

Iako glavna promena dolazi iznutra, bitna je i spoljašnjost. Ako se svaki dan nosite preveliku ili neudobnu odeću, to će uticati na vaše samopouzdanje.

Umesto toga, počnite da se oblačite tako da vam to pričinjava zadovoljstvo. Od šešira do čarapa, sve što obučete treba da predstavalja vas i vašu ličnost. Osmehnite se i shvatićete koliko sitnica poput promene stila oblačenja može pozitivno da utiče na vas.

Naučite nešto novo

Ne kaže se uzalud, u znanju je moć. Znanje može da učini čuda za vaše samopouzdanje. Na primer, učenje drugog jezika može da vam obezbedi dobijanje posla iz snova.

Ne morate da završite tri fakulteta, da biste ispunili ovaj zahtev – naučite nove reči svaki dan, upišite kurs kuvanja ili pročitajte knjigu koju ste odavno započeli.

Vodite računa o sebi

Svakodnevno vođenje računa o mentalnom, emocionalnom i fizičkom zdravlju je ključno za podizanje samopouzdanja.

Stvorite rutinu zbog koje ćete se osećati dobro i zadovoljno, bez obzira da li je to džogiranje, pisanje dnevnika ili kupka pre spavanja.

Naravno, postoji mnogo spoljnih faktora koji utiču na to kakvu sliku imamo o sebi, i na mnoge ne možemo da utičemo, ali možemo bar da ublažimo njihovo dejstvo.

Izvor: Objektiv.rs/allwomantalks.com

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments