Svemirska šminka: NASA dizajnirala mejkap set za žene astronaute

Već dugi niz godina, žene su postale deo misija na svemir, a izgleda da polako i dominiraju, uzevši u obzir najnoviju odluku NASA.

Prva ženska astronautska klasa oformljena je 1978. godine, a nju su činile Šanon Lucid, Margaret Rea Sedon, Katrin Salivan, Džudit Resnik, Ana Fišer i Sali Rajd.

Seli Rajd

Žene u svemiru

Rajdova je postala prva Amerikanka u svemiru, Resnikova prva žena astronaut jevrejsko- američkog porekla, Salivanova je bila prva žena koja je izvela „svemirsku šetnju“, a Lucidova je bila prva Amerikanka koja je posetila rusku svemirsku stanicu Mir.

Svemirska šminka

Svaki astronaut, bez obzira na pol, sa sobom nosi lični pribor za higijenu koji se sastoji od sapuna, losiona, češlja, brijača, četkice i paste za zube i šampona.

NASA History Office objavili su da su osmislili mejkap set za svemir koji bi se dodao standardnom higijenskom setu.

Pročitajte i… Ovo su prve žene u svemiru!

Prototip se sastoji od ajlajnera, maskare, senke za oči, rumenila, karmina i skidača šminke, a ovo je prvi ovakav set osmišljen isključivo za svemirske uslove.

Iako je osmišljen set za šminku, dermatolozi savetuju da šminkanje u svemiru nije najpametnija ideja, jer to, s obzirom na vremenski period koliko se šminka nosi, može izazvati brojne probleme sa kožom lica, kao što su akne i osipi.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti