Foto: The News Nigeria

Predstavnici najvećeg svetskog proizvođača kontracepcije Karex Berhad tvrde da zbog pandemije koronavirusa svetu preti globalna nestašica kondoma.

Ova kompanija globalno proizvodi svaki peti kondom i u saopštenju piše da više od nedelju dana ni u jednoj od tri svoje malezijske fabrike nije proizveden nijedan, pošto je zbog pandemije koronavirusa vlada obustavila njihov rad.

To govori o manjku oko 100 miliona kondoma, koje na međunarodno tržište plasiraju brendovi poput Durexa, a isporučuju se državnim zdravstvenim sistemima poput britanskoga NHS-a ili u sklopu programa pomoći kao što je UN-ov Populacijski fond (UNFPA).

Tek u petak su ipak dobili dopuštenje za pokretanje proizvodnje, ali sa samo 50 posto radne snage i uz posebne izuzetke koji se odnosi na ključne industrije.

Foto: The Telegraph

“Odsad će svuda vladati globalni manjak kondoma, a to će biti zastrašujuće. Lično strahujem da, kada su posredi brojni humanitarni programi u afričkim državama, manjak kondoma neće trajati samo dve nedelje ili mesec dana… to može potrajati mesecima”, izjavio je za Rojters direktor kompanije Goh Miah Kiat.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments