Foto: Dušan petrović za potrebe magazina Cosmopolitan

Teodora Bogdanović je Cosmo devojka- kreativna, uporna, nežna, ali i borbena. Svojim trudom i znanjem dospela je na mesto v.d. glavne i odgovorne urednice najprodavanijeg ženskog magazina- Kosmopolitena.

Teodora je već na drugoj godini novinarstva znala da će raditi na televiziji ili u modnom magazinu.

“Koliko god zvučalo kao kliše, od prvog trenutka sam uživala u svemu što je ovaj posao nosio sa sobom. Gužvu, različite ljude, razmenu ideja, želja, emocije, kao i lepotu osećaja kada svoju energiju uspete da nekome dočarate na papiru. Zato sve dok se budim sa entuzijazmom i žudnjom za novim potezima, znaću da se nalazim na pravom mestu”, započinje Teodora.

Fotografija Mirka Tabaševića, rađena za potrebe magazina Cosmopolitan

Koliko ti je truda, ili talenta, bilo potrebno da dođeš na jednu od vodećih pozicija u najuticajnijem magazinu za mlade žene?

Teodora: Verujem u klasiku da je talenat 20% uspeha i da je njegovo prisustvo neophodno čime god da se bavite, ali 80% je definitivno rad i trud koji je prouzrokovan samo vašom voljom i iskrenom strašću prema poslu kojim se bavite. Konkretno u mom slučaju, trebalo je mnogo brzih koraka, neprospavanih sati i zahtevnih odricanja, ali sada, sa ovog mesta, mogu samo da kažem- vredelo je!

Nije noćna ptica, jer joj teško padaju neprospavane noći, a ima svoje rituale kojima “priziva” inspiraciju. Reči joj nadolaze same kada se sve kockice slože.

Forbs je objavio članak o tome da su žene koje podržavaju druge žene srećnije i uspešnije. Da li si imala podršku žena?

Teodora: Iskreno, verujem u tu “mantru” i svakog dana mi je na umu. U razvoju svoje karijere bila sam u situaciji gde sam otvoreno bila sputavana zboč tuđe sujete. Generalno mislim da sputavanjem druge osobe štetite samo sebi, jer svako od nas ima svoje mesto pod nebom, hteli vi to ili ne. Danas, Cosmo redakciju čini lanac sačinjen od sedam predivnih žena. Svaka od nas je posebna karika sa svojim vrlinama i manama. Uz međusobnu podršku, ta celina funkcioniše samo kao jedno i nikako drugačije.

Fotografija Monike Pavlović, rađena za potrebe magazina Cosmopolitan

Kada bi morala da izabere odeću u kojoj se oseća najmoćnije, izdvaja crne pantalone 4/8, belu košulju, ogrnutu dobrim sakoom. Naravno, tu je i neizostavni crveni karmin.

“Da” je najlepši odgovor. Ali, koliko puta si morala da kažeš “Ne” u svom poslu?

Teodora: Svakodnevno izgovaram tu reč, barem pet puta! U početku je to bio težak korak, ali kada krenete da reč “NE” izgovarate sa pokrićem i bez griže savesti, sve postane mnogo jednostavnije i lakše.

Koji su najveći izazovi kroz koje si morala da prođeš?

Teodora: Bilo ih je mnogo, ali bih izdvojila menjanje imidža samog brenda, kao i potpunu promenu i redizajn magazina koji kao takav treba probližiti ljudima. Ali, koliko god bili zahtevni, verujem da izazovi bude pokretačku energiju i motivišu vas da iz dana u dan pravite nove planove.

Fotografija Mirka Tabaševića, rađena za potrebe magazina Cosmopolitan

Šta želiš da poručiš mladim ženama koje sanjaju svoje snove da postanu jače nego što već jesu?

Teodora: Da su već u prednosti, jer imaju sposobnost da sanjaju! Koliko god put bio težak, snovi se ostvaruju. Ali, igrajte pošteno. Snažno. Strpljivo. Sa ljubavlju. Jer… Nothing happens unless first we dream!

Autor: Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments