Tikovi kod dece i šta ih uzrokuje?

       

Tikovi su brzi, ponavljajući pokreti delova tela koje dete ne može kontrolisati. Javljaju se iznenada i nesvesno, a osoba ih ne može sprečiti.

Postoje različite vrste tikova, kao što su motorni i vokalni tikovi. Motorni se uglavnom pojavljuju na vratu, licu, leđima ili na nogama, dok se vokalni kod dece odnose na pojavu nekontrolisanih zvukova.

Tikove možemo razlikovati i po težini, odnosno delimo ih na jednostavne i složene. Jednostavan tik je treptanje očima, a složeni izvijanje određenih delova tela.

Najsloženiji oblik tikova je Turetov sindrom kod dece koji obuhvata različite motoričke i vokalne, ali jednostavne i složene tikove. Može se genetski preneti.

Tikovi češće nastaju kod dečaka nego kod devojčica i ne mogu se sprečiti.

Tikovi kod dece se obično javljaju između 3. i 7. godine života, a ponekad se mogu pojaviti i tikovi kod beba, pa zato vreme pojavljivanja nije strogo određeno. Mogu se pojaviti tikovi u pubertetu, a to se posebno veže uz naglu promenu ili stresnu situaciju. Ista stvar se javlja kad su u pitanju i tikovi kod odraslih.

Povezuju se sa doživljavanjem negativnih emocija. Dete ne zna da se nosi sa stresnim situacijama i problemima kao što znaju odrasli. Ono ne može reći šta ga boli i muči, nego stvara odbrambene mehanizme kako bi se suočilo s različitim problemima koje doživljava.

Zbog toga se upravo javlja i odbrambeni mehanizam psihe kroz koji se dete pokušava osloboditi nakupljenog stresa i napetosti.

Stresni događaji (npr. selidba, polazak u vrtić, razvod braka roditelja) kod dece uzrokuju nakupljanje velikog broja različitih emocija koje dete ne zna izraziti niti verbalizovati. Jedini način na koji se može odbraniti je stvaranjem mehanizma koji će ga zaštititi. U takvim situacijama se najčešće pojave prolazni tikovi.

Ako su u pitanju prolazni tikovi, vrlo verovatno će nestati nakon godinu dana i više se neće pojavljivati. Međutim, ako su u pitanju hronični tikovi, pojavljivaće se svaki dan duže od godinu dana. Češće se javljaju prolazni tikovi, dok se hronični pojavljuju kod manje od 1% dece.

Iako su izrazito uznemirujući, tikovi ne ometaju razvoj deteta, ali mogu dovesti do različitih socijalnih problema.

Roditelji često znaju pogrešno postupati kada su u pitanju tikovi kod dece. Najvažnije je da ih ne upozoravate da to ne smeju da rade, jer morate shvatiti da su tikovi nevoljne i nesvesne reakcije. Dete bi ih kontrolisalo kad bi moglo uticati na njih, ali nažalost ne može. Detetu je potrebna pomoć i budite mu podrška.

Iako nema konkretnog leka protiv tikova, uvek postoji neka metoda za alternativno lečenje tikova. Tako se predlaže da roditelji vežbaju s decom vežbe razgibavanja i istezanja uz metafore (npr. glumite mačku koja se rasteže ili glumite drvo šireći svoje ruke kao grane koje vetar njiše). Korisne su i vežbe opuštanja koje takođe možete sprovoditi razgovarajući o različitim metaforama koje kasnije možete pokušati da nacrtate.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments