Tinejdžeri koji su izloženi zlostavljanju vršnjaka su skloniji bolestima zavisnosti

       
Foto: YouTube

Deca koja su zlostavljana u petom razredu imaju veće šanse da će postati depresivna i eksperimentisati s drogom i alkoholom u tinejdžerskoj dobi nego njihovi vršnjaci koje nisu maltretirala druga deca, pokazala je američka studija.

U istraživanju je praćeno gotovo 4300 dece od petog razreda, kada su imali oko 11 godina. Do desetog razreda 24 posto tinejdžera pilo je alkohol, 15 posto je pušilo marihuanu, a 12 posto cigarete.

Češće epizode fizičkog i emocionalnog nasilja u petom razredu povezane su s većim izgledima obolevanja od depresije do sedmog razreda, što je posledično povezano s većom verovatnoćom upotrebe droge i alkohola kasnije u adolescenciji, navodi se u studiji.

Studija ukazuje na to da ljudi postaju zavisnici kako bi “pokušali ublažiti bolne osećaje ili kontrolisati svoje emocije”, kazala je vođa studije Valeri Irnšav. “Mladi koji su bilo izloženi maltretiranju osećaju se loše ili imaju simptome depresije, pa posežu za sredstvima koja stvaraju zavisnost kako bi se osećali bolje”.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments