Foto: New Atlas

Pandemija koronavirusa traje mesecima, a sa svih strana nam daju savete da vreme koje provodimo kod kuće iskoristimo za pisanje, učenje novog jezika, novih veština, vežbamo ili da meditiramo.

Toksična pozitivnost se definiše kao prekomerna i neefikasna sreća ili optimističnost u svim situacijama. Proces toksične pozitivnosti rezultuje poricanjem, minimiziranjem autentičnog ljudskog emocionalnog iskustva.

Uz to nas uveravaju da nam nešto na šta smo inače navikli sada nimalo ne nedostaje, kaže dr Margaret Sid, psihijatar iz Njujorka za magazin Helt.

“Ako neko uspe da pronađe mir i poveže se s nekim skrivenim delom sebe dok je u izolaciji, to je zaista divno. Međutim, stalna promocija ovog pristupa, koliko god bila dobronamerna, može postati otrovna. Takvim pristupom možete učiniti da se svako ko se osam nedelja izolacije nije posvetio učenju joge, jer se ne nalazi u tome, oseća nepotpunim. Te poruke delegitimišu anksioznost i lupanje srca koje je protreslo svet, oduzimajući nam pravo da imamo loše dane usred ove krize”, kaže ova doktorka.

Foto: KillTheCan.org

Dodaje kako postoji izraz da je ‘sunčevo svetlo najbolje svetlo za dezinfekciju’ pa se to odnosi i na to da neke najgore stvari kad su u pitanju emocije treba izneti na sunce, bilo da su to sećanja ili strahovi oko budućnosti. Tako im oduzimate snagu da vas zaraze, kaže.

“Čak i pre koronavirusa, društveni mediji bili su alat s kojim ranjiva osoba može svoj najgori dan uporediti s najboljim danom druge osobe. Ako ste jedan od mnogih koji se trenutno trude da ostanu pozitivni, važno je znati da niste sami”, kaže dr Sid.

“Ne posramljujte sebe, niti bilo koga drugog, zbog osećaja straha ili sindroma sagorevanja. Očekujte trenutke kada imate poteškoća u rešavanju nesigurnosti oko ove pandemije i održavanju strpljenja potrebnog za školovanje dece”, dodaje ona.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments