Tradicionalne uskršnje boje imaju svoja značenja

       
Foto: Country Living Magazine

Vernici katoličke veroispovesti će u petak tradicionalno farbati jaja i ovaj običaj se uvek obavlja na Veliki petak. Da li ste znali da iza svake od uskršnjih boja ima neko značenje? Nije slučajnost da su ružičasta, zelena i bela svuda oko nas u ovo doba godine.

Veliki deo simbolike ima sa liturgijskim bojama, sa bojama koje se nalaze na odeći sveštenika i transparentima koji su visili oko crkve nekada. Naravno, i cveće ima svoju religioznu simboliku.

BELA– Ona je simbol nevinosti i čistoće, ali i takođe boja uskršnjeg ljiljana koji ima mnogo verskog značaja. Nekada davno pričalo se da su beli uskršnji ljiljani rasli u Getsimanskom vrtu (koji se nalazi odmah ispod Maslinove gore, do zidina starog Jerusalima) nakon Isusovog raspeća.

ZELENA- Uzima se za simbol večnog života. To je boja najprikladnija za proleće, kada sve počne da cveta.

Foto: Visit Sweden

RUŽIČASTA– Ova boja označava radost. Pokloniti nekome ružičastu ružu je srećna poruka koja simbolizuje milost i nežnost.

ZLATNA/ŽUTA- Zlatna i žuta predstavljaju povratak sunca. A kada je reč o cveću, žuta simbolizuje prijateljstvo. Zlato predstavlja pobedu i trijumf vaskrsenja nad smrću u religioznom smislu.

CRVENA- Ima veliko značenje za ovaj praznik. Nosi se na Palmsku nedelju kao simbol krvi Isusa. Takođe, crvena boja se najviše koristi za farbanje jaja u našem narodu.

Autor: nsuzivo.rs

1
Komentari:

1 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
1 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Ratko Milanov

Mhm. A kazite mi samo gde to sve pise u Svetom Pismu? Pa da i ja onda farbam jaja.