Trenutak za vas: UMETNOST KUPANJA

       

Ovo doba godine idealno je za uživanje u toplim kupkama. Osim što okrepljuju i osvežavaju, kupke neguju i hrane kožu, otklanjaju umor, opuštaju nervni sistem i podstiču bolju cirkulaciju. Međutim, i njih treba birati prema tipu kože, odnosno tražiti proizvode i sastojke koji vam najviše odgovaraju i koji su provereni.

Kada dođu letnji dani, i temperature preko 40 stepeni, sigurno nam nije na pameti vruća kupka. Privlačnije deluje kupanje u ledenoj vodi ili bar brzinsko hladno tuširanje. Međutim, naš organizam nije uvek u pravu kada traži nešto od nas. Ponekad moramo da radimo drugačije od onoga što nam zapravo prija, jer je zdravije. Tuširanje i kupka imaju dosta toga zajedničkog, ali znajte da ipak postoje evidentne razlike. One su pre svega jako bitne za naše zdravlje i ceo naš organizam.


Na primer, toplom kupkom se otklanja više otpadnih kiselina nego što to urade bubrezi za 24 sata. Ubrzava se cirkulacija krvi, vraća energija i popravlja raspoloženje. Preporuka je da to radite sat vremena pre spavanja.
Topla voda izuzetno povoljno deluje na ceo kardiovaskularni sistem. U vrućoj kupki povećava se temperatura srca, kao i brzina otkucaja. Uranjanjem u vruću vodu dolazi do povećanja temperature tela i do ubrzanog protoka krvi. Ovi “efekti” slični su onima koji se dešavaju tokom vežbanja.
Sa druge strane može vam pomoći da izgubite višak kalorija. Jedno zanimljivo istraživanje je pokazalo da sat vremena provedenih u kadi vruće vode sagoreva oko 130 kalorija iz vašeg organizma. Što je otprilike kao da ste pešačili pola sata.

Rekli smo da je vruća kupka dobra i za kožu, tj. da sva prljavština izlazi napolje. Ali gde? Da, ona ostaje u toj vodi u kojoj se nalazimo. Sva prljavština sa naše kože ostaje tu, što svakako nije baš najprijatniji prizor. Zato se preporučuje tuširanje nakon kupke, kako bi dodatno oprali, osvežili našu kožu i napravili je zaista čistom.

Eterična ulja su najfiniji ekstrakt prirode, jer se za njihovu ekstrakciju koriste velike količine bilja, odnosno cveća. Na tržištu se mogu nabaviti razne sintetičke zamene čiji je miris isti, ali one nažalost nemaju lekovitu snagu kao prava ulja.

Istraživali smo mnogo na ovu temu i nekako uvek nas je put vodio ka jednoj kompaniji. “Tetesept” je brend koji je kreiran 1966. godine u Nemačkoj, kao deo kompanije “Merz”. Od tada, pa sve do danas “Tetesept” je evoluirao u poznati, nemački kozmetički brend koji ima preko 170 različitih proizvoda, koji su kreirani za negu tela i kože, a samim tim i za poboljšanje zdravlja potrošača.
Svi “Tetesept” proizvodi odišu divnim koloritom na svojim pakovanjima i u sadržaju, sve ih odlikuje nega, zaštita i briga tela, kože, ali i duha.
Takođe, velika pažnja u kreiranju ovih kupki i soli za kupanje posvećena je mirisu, odnosno pažljivom odabiru kvalitetnih sastojaka, koji stvaraju intezivan miris prirode I to u sopstvenom domu. Ipak, ono što je najvažnije jeste činjenica da se u “Tetesept” proizvodima nalaze visokokvalitetni sastojci, prirodna etarska ulja, koja u kombinaciji sa toplom vodom postižu onaj pravi efekat.

Pitali smo ih sta je za njih umetnost kupanja i kako oni gledaju na rutinu uživanja u toplim kupkama ?
“Umetnost kupanja je zaboravljena veština. Nije slučajna i vrlo je značajna pažnja koja se poklanja kupanju tek rođenih beba. Dodir majke i bebe u toploj vodi, dovodi do lučenja hormona sreće i do opuštanja tela i uma. Na taj način majka ostvaruje kontakt i veoma jaku vezu sa svojim detetom.
Kasnije, kako dete raste, a s obzirom na vreme i svet u kom živimo, gde svi žurimo, važnost tog trenutka u kom opuštamo telo u toploj vodi, kao i sama navika kupanja nam nekako pobegne i mi to usput izgubimo. Ubrzo se to kupanje pretvori u brzo tuširanje i neke dalje zadatke i kupanje u kadi izgleda kao “gubljenje” vremena. Baš naprotov, to nam daje snagu za sve ostale obaveze koje nas čekaju. Naša ideja je da podsetimo sve ljude, žene i muškarce, majke, njihovu decu, sportiste, tinejdžere, poslovne žene i muškarce, bake i dede na staro, dobro kupanje u kadi.
Jer, ako ste umorni, kupka će Vas odmoriti, ako ste napeti opustiće Vas, ako imate bolove u mišićima, zglobovima, leđima, ramenima… ublažiće ih, a ako ste srećni i sve Vam je lepo, posle kvalitetne kupke, biće Vam još lepše! Jer, kupanje u kadi jeste zaboravljeno i mi želimo da ga vratimo”.

Imali smo priliku da probamo i vidimo deo vašeg asortimana, on uključuje i dečije kupke koje sadrže boje i razne efekte. Verujem da će veliki broj mama zanimati koliko je bezbedno korišćenje vaših proizvoda na dečici?
“Sve dečije kupke su dermatološki testirane, sadrže prehrambene boje, ne sadrže silikone, parafine i mineralna ulja. Odlikuje ih posebna formulacija sa visokokvalitetnim sastojcima koji štite i neguju nežnu dečiju kožu. Proizvodi za decu su namenjeni deci od 3 godine i starijoj. Akcenat je, pre svega, na bezbednosti proizvoda, zaštiti i nezi kože, a zatim i na vrhunskoj zabavi za mališane”.

Kada biste morali u 3 reči da predstavite vaše proizvode i celokupnu ovu našu priču kako bi to zvučalo?
Take your time!

Autor: Jovana Filipović

Komentari: