Trešnje u službi zdravlja

       
Foto: The Independent

Istraživanja su pokazala da konzumiranje trešanja može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti i raka, i poboljšati zdravlje kostiju. Za ovo su zaslužni antioksidanti koje možemo pronaći u trešnjama.

Trešnje sadrže vitamine C, B i A, bioflavonoide, melatonin. Ovi sastojci pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom, glavobolju.

Sveže trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a kisele trešnje poboljšavaju raspoloženje. Vrlo slična zdravstvena svojstva imaju i višnje.

Prema naučnim istraživanjima, flavonoid koji možemo naći u trešnjama ima antikancerogena svojstva. Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina, jer sadrže velike količine po obroku.

Nije samo plod trešnje zdrav. Od peteljki trešnje možete napraviti čaj za poboljšano izlučivanje mokraće pri pojavi kamenca u bubrezima. Za pripremu čaja stavite rukohvat peteljki u litru vrele vode i kuvajte 2 minuta, pa ostavite 15 minuta da se ohladi. Čaj procedite i pijte u gutljajima tokom dana.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments