Foto: Redbook

Parabeni, hemijski konzervansi koji se koriste za produžetak roka trajanja kozmetičkih proizvoda, se smatraju kancerogenim sastojkom koji narušava pravilan rad hormona.

Prema novim istraživanjima iz Univerzitetske bolnice u Berlinu, deca imaju veću verovatnoću za dobijanjem prekomerne telesne težine ako su njihove majke tokom trudnoće koristile proizvode s parabenima.

Naučnici su sproveli studiju na 629 majki i njihove dece. Majke su prijavile upotrebu proizvoda s parabenima u 34. nedelji trudnoće i mokraća im je testirana na hemikalije. Česta upotreba proizvoda s parabenima rezultirala je i višim nivoom parabena u mokraći. Zanimljivo je to da je istraživanje tada otkrilo kako su deca majki s višim nivoom parabena u organizmu do svoje osme godine razvili problem s viškom kilograma.

Takođe, zaključili su kako na nivo parabena može uticati niz faktora van kozmetike, poput konzervansa u hrani, ali kako je potrebno još istraživanja. Zbog toga savetuju trudnicama i dojiljama da dvaput provere etikete na proizvodima i potraže one bez parabena.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments