Foto: NBC News

Jedno istraživanje koje je sprovedeno u Švajcarskoj, a rezultati objavljeni u magazinu Animal Cognition, pokušalo je da ustanovi da li psi mogu da lažu i dođu do onoga što žele.

Psi koji su učestvovali u istraživanju su prvo trenirani, njih 27 starih od godinu i po do 14 godina, kako bi razlikovali dve žene prema tome koliko su im široke ruke kad je reč o hrani.

Jedna žena je delila poslastice psima, a druga je bila “kompetitivna”, jer bi pokazala poslasticu psu, a onda je vratila u džep. Kasniji su testovi pokazali kako se psima više svidela ona “kooperativna”, tj. ona koja je sarađivala sa njima i davala im hranu.

Naučnici su naučili pse kako da odvedu čoveka do hrane. Gledali su kako im se omiljene kobasice i keksići stavljaju u dve identične kutije. Stavili su kutije na pod, uz još jednu praznu kutiju. Tokom testa, tražili su od pasa da im pokažu gde je hrana, tako da pokažu put osobi, odnosno usmere čoveka prema kutiji s hranom, koja je namenjena za ljude, a ne za pse. Dvaput su testirani s “kooperativnom” i dvaput s “kompetitivnom” osobom. U prvoj situaciji psi su dobili ono što je bilo u kutiji ako ona nije bila prazna, a “kompetitivna” osoba hranu je zadržala.

Dok su upoređivali ponašanje pasa u blizini “kooperativnog” i “kompetitivnog” partnera, naučnici su, kažu, videli povezanost između dana kad se testiranje radilo i uloge partnera koji ih je vodio do hrane koju žele. Dakle, u oba testa psi su radije vodili “kooperativnog” partnera do kutije s hranom, jer su znali da će od njega nešto dobiti. “Kompetitivnog” partnera nisu vodili do kutije s hranom, jer su znali da od toga nemaju ništa.

U rezultatima istraživanja naučnici su napisali kako su psi sposobni da prilagode svoje ponašanje koristeći se različitim taktikama, jer znaju kako njihove akcije podstiču reakcije drugih. Oni inteligentno manipulišu situacijom.

Glavna autorka istraživanja Marian Heberlajn rekla je da su psi i dalje odani svojim vlasnicima, ali istraživanje pokazuje da psi, kao i druge životinje, žele samo ono što će im biti korisno. Ali, mogu i manipulisati ljudima kako bi došli do svog cilja, pa bi trebalo dobro razmisliti kada ih nagrađujete.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments