Foto: Euronews

Istraživanja su pokazala da smo skloni dodirivanju brade i područja oko usta, nosa i očiju, a sve ovo je recept za brži prenos novog koronavirusa.

Studija iz 2015. godine, koja je proučavala ponašanje australijskih studenata medicine pokazala je da se čak ni oni nisu uspeli da se odupru tom porivu. Studija je pokazala da su lice dodirnuli u proseku 23 puta u sat vremena, naročito usta, nos i oči.

Ljudima (ali, i nekim primatima) ne uspeva da ne dodiruju nesvesno lice, a to je povezano s načinom na koji smo se razvijali.

Foto: TheHealthMania

Neka istraživanja pokazala su da kontakt kože na kožu rezultuje oslobađanjem hormona oksitocina, što može pridoneti smanjenju stresa i postizanju spokoja.

U nekim drugim situacijama nesvesno dodirujemo lice kada ‘koketiramo’ ili “da bismo oponašali zavese na bini, zatvarajući jedan čin društvene drame i otvarajući sledeći”, kaže Dačer Keltner, psiholog s Berklija.

Drugi stručnjaci zaključili su da je dodirivanje lica jedan od načina na koji sebi pomažemo u kontrolisanju emocija i raspona pažnje.

Foto: Southern Living

“Reći ljudima da ne rade nešto što se događa nesvesno uobičajen je problem. Mnogo je lakše ljudima savetovati da peru češće ruke, nego ih navesti da ređe dodiruju lice. Nećete imati uspeha ako nekome samo kažete da ne čini podsvesan pokret”, rekao je Majkl Halsvort, profesor na univerzitetu Kolumbija.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments