U italijanskom gradiću se kuće prodaju za jedan euro

       
Foto: Sicily.co.uk

Musomeli je jedan od najsigurnijih gradova u Italiji. 

“Case1euro.it projekat nije šala. Projektom upravlja opština Musomeli koja je posrednik i jamac transakcija kupovine i prodaje”, piše na stranici.

“U Italiji italijanski državljani ne moraju da plaćaju porez na imovinu na prvu kuću. Ako imate više od jedne kuće, morate ga plaćati. Mnogi građani koji poseduju više od jedne imovine moraju plaćati maksimalni porez vladi, pa radije prodaju kuće za cenu od 1 evra, nego da plaćaju porez”, kažu na istoj stranici.

Populacija gradića je 1300 ljudi, uglavnom parovi bez dece. Svake godine rađa se vrlo malo dece, pa je gradonačelnik odlučio da spreči dalji pad broja stanovnika nuđenjem kuća za 1 evro. I tu se kupac morao obavezati da će obnoviti kuću u roku 3 godine, uz prosečni trošak od 30 hiljada evra.

Neke kuće su vrlo male, ali imaju mnogo soba i zapanjujući, čaroban pogled na italijanska sela, kažu. Musomeli je smešten na brežuljku, dva sata vožnje jugoistočno od Palerma, na Siciliji, ima vizantijske špilje, srednjovekovni dvorac i puno antičkih crkava.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments