U Nininim bajkovitim kreacijama ćete poželeti da provedete svaki trenutak

       
MArt by Nina; foto: Marija Andrić

U svom neodoljivom ateljeu u Novom Sadu, Nina Kranjčević, dizajnerka brenda MArt by Nina, uspeva da napravi atmosferu da se osećate posebno, drugačije i da ušetate u neki drugi svet.

Nina je diplomirana inženjerka odevne tehnologije, koju je završila u svom rodnom gradu Zrenjaninu. Svoj brend osnovala je pre šest godina, kada joj se preokrenuo život. Tada kreće da stvara i spaja ono što najbolje ume- dizajn, slikanje i tu tim trenucima, bol.

Nina Kranjčević, dizajnerka brenda MArt by Nina; foto: Marija Andrić

“Brend sam nazvala MArt by Nina, M kao Miroslav, brat kog sam izgubila te godine i to je moja posveta njemu. To je ispalo simbolično- mart mesec, kada smo oboje rođeni i kada smo ga izgubili, i mart kao mesec kada se sve budi i cveta. Meni tužan, ali je to najlepši deo godine kada se pogleda iz drugog ugla”, govori Nina za portal NS Uživo.

Nina je u preduzetničke vode krenula bez velikih očekivanja i išla je korak po korak. Njene majice, suknje i haljine koje je tada šila, postale su sinonim za izdvajanje. Najprepoznatljiviji modeli njenog brenda su u tom trenutku bile suknje sa motivima raznih gradova, pa je tako i 2017. godine baš jednu takvu sa motivima naše zemlje nosila i velika Ivana Španović.

“Meni je to bilo jako interesantno, a kako se ispostavilo, bilo je interesantno i devojkama koje su me pratile. Radila sam gradove koje one vole, u kojima su rođene, odrasle, za koje su vezane”.

MArt by Nina; foto: Marija Andrić

Nina je pre godinu i po dana odlučila da se posveti nečemu više umetnički zahtevnom. Kaže da reč umetnost ne voli olako da koristi, ali da nekada zna sebi da kaže da je njena haljina malo umetničko delo. Ono što je karakteristično za sve što izađe iz Nininog ateljea su ručno rađeni detalji koji su i ručno oslikani, a u svaki je uložena ljubav i mašta.

“Svaka haljina ima moj lični pečat, a to je ručni rad. Od početka do kraja. U ovom momentu to je 3D cveće”, nastavlja Nina. “Krećem i sa izradom modela koji bi više mogli da se prilagode svakodnevnim prilikama, gde će takođe biti isključivo ručni rad i neka asimetrija, gde će kroj pratiti sliku. Trenutno sam inspirisana apstraktnim šarama i smelim kombinacijama. To je neka street wear kolekcija.”

MArt by Nina; foto: Marija Andrić

“Uvek izdvajam dva modela haljina koje sam izradila, koji su kao prirasli za srce. Jedna je iz tih prvih godina, crna asimetrična haljina grada, jednostavnog kroja, donji deo je pratio sliku grada. Tako su neke zgrade bile niže postavljene, neke više. Druga je nežna haljina od tila sa trešnjinim cvetom, koji je obeležio jednu moju kolekciju. Ona je bila prva haljina sa tim 3D cvetićima. Nažalost, ja nemam nijedan taj model za sebe”, kroz osmeh govori Nina.

Haljine MArt by Nina putovale su celim svetom- od Kanade, Engleske i Dubaija, a krasile su devojke na venčanjima, doktorskim disertacijama i različitim proslavama.

MArt by Nina; foto: Marija Andrić

“Ne vidim sebe van Srbije, ali vidim svoje modele. Volela bih da ostanem ovde i radim kao što sada radim i da moji modeli iz godine u godinu budu bolji, a da ja u njih ulažem sve više vremena. Da postanem brend koji će sve više biti usredsređen na umetnost u praktičnom smislu”, završava Nina.

Reč bajka dolazi od bajati, odnosno lečiti nekoga tajanstvenim rečima. U većini bajki postoje prelazi iz realnog u nerealni svet. Ja sam u oba pronašla Ninu. Leči sebe i druge svojim bajkovitim haljinama, a ovo drugo ne mora ni da se objašnjava. Nerealni svet vas očekuje i u samom ulasku u njen atelje.

Autor: Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments