U sezoni srećne hrane- kesten

       

Latinski naziv mu je Castanea sativa, a reč sativa znači “uzgojen od čoveka”.

Kestenje sadrži dosta skroba, pa se može koristiti za izradu piva. Iznenađujuće je sličan  ječmu. Pivo od kestena proizvodi se u Francuskoj, središnjoj Evropi i u Brazilu, a u zadnje vreme i neke američke pivare počele su da proizvode pivo od kestena.

Oni se koriste za izradu peciva i kolača. Dva najpoznatija su Castagnaccio i Mont Blanc. Castagnaccio je običan kolač od kestenovog brašna, tipičan za italijansku Toskanu, Liguriju, Pijemont i Emilia-Romanju. Radi se od kestenovog testa, vode, maslinovog ulja, pinjola i grožđica i peče u rerni. Poslužuju se s rikotom, medom od kestena ili slatkim vinima kao što je vin santo. Mont Blanc je dezert od zaslađenog kesten pirea. Ime je dobio po snegom prekrivenoj planini. Popularan je u Francuskoj, Italiji, Kini, Japanu, Mađarskoj i Rumuniji. Ovaj dezert opisan je u italijanskoj kuvaru iz 1475. godine i često se posluživao u domu Cezara i Lukrecije Bordžje.

Kada se osuše, gube većinu vode i njihova kalorična vrednost se povećava. 100 grama svežih kestena sadrži 199 kalorija, a osušeni sadrže gotovo dvostruku količinu, 371 kaloriju.

Kestenje je bogato mineralima, sadrže kalijum, gvožđe, magnezijum, natrijum, fosfor, cink i kalcijum.

Kada se osuše, mogu se mleti u brašno. Kestenovo brašno i proizvodi od njega, od hleba do piva, ne sadrže gluten.

Najveće i najstarije poznato stablo kestena na svetu zove se “Stotinu konja” i nalazi se u Sant’Alfiu, na istočnoj strani planine Etna na Siciliji. Imalo je obim od 57.9 metara kada je mereno 1780. godine. Iznad zemlje razdvojilo se u više debla, ali ispod zemlje sva debla imaju isti koren. Veruje se da je staro između 2000 i 4000 godina. Ime mu potiče iz legende o kraljici Aragona i njenih stotinu vitezova koje je zatekla žestoka oluja tokom putovanja na planinu Etna. Svi su našli zaklon pod stablom kestena.

Kesten, na japanskom Kuri, najstarije je japansko voće. Kuri se uzgajao još pre nego što se počela uzgajati pirinač. Od njega se prave japanska jela: kurigohan (kuvana riža s kestenima), kurimanju (ravioli s kestenjem) i koristi se za kuvanje slatkiša i kompota.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments