Ublažili stav: Zagorela hrana ipak nije toliko štetna za zdravlje

Foto: Gida Bilinci

Naučnici su ipak ublažili stav o zagoreloj hrani nakon ispitivanja izvršenim na miševima.

Britanska agencija za hranu svojevremeno je lansirala kampanju kako bi podigla svest o štetnosti zagorele hrane, zbog spoja akrilamida koji nastaje pri zagorevanju skrobnih namirnica.

Akrilamid se stvara kod prženja i pečenja, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, može izazvati rak. Nalazi se u mnogo vrsta hrane i prirodan je produkt procesa zagrevanja.

Najviše nivoa akrilamida su u skrobnoj hrani koja se termički obrađuje iznad 120 stepeni, kao što su hleb, pahuljice, krekeri, keks ili kafa. Kada se hleb stavlja u toster, proizvodi se akrilamid. Što je tost tamniji, to ima više tog jedinjenja.

Međutim, naučnici su nakon novih istraživanja na miševima donekle ublažili stav o štetnosti akrilamida. Evropska agencija za hranu u saopštenju je navela da treba biti vrlo oprezan kada se rezultati dobijeni na životinjama prenose na ljude.

I dalje stručnjaci tvrde da akrilamid oštećuje DNK i izaziva karcinom kod miševa, ali i da su dokazi koji pokazuju da isto tako akrilamid deluje na ljude, ograničeni i neuverljivi.

Kažu, ima i gorih uticaja na ljudsko zdravlje, kao što je pušenje i zagađen vazduh.

Autor: nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti