Učenje stranih jezika spašava od demencije

       
Foto: Mirror

Novo istraživanje otkriva da razvijena sposobnost za učenje stranih jezika može kod pojedinca smanjiti rizik od razvijanja demencije, prenosi MSN.

U studiju Univerziteta Vaterlo, u Kanadi, bilo je uključeno 325 časnih sestara iz Amerike koje su učestvovale u međunarodno priznatoj “Studiji redovnica”. Reč je o longitudinalnoj studiji časnih sestara koje imaju najmanje sedamdeset i pet godina. Od njih se tražilo da kažu koliko stranih jezika pričaju, a za analizu je prikupljeno i 106 uzoraka njihovih pisanih radova.

Rezultati prikazuju da je tek šest posto časnih sestara koje su pričale četiri ili više stranih jezika, razvilo demenciju. A čak 31 posto onih koje su pričale samo jedan jezik razvilo je demenciju.

Analizirajući pisane radove časnih sestara, istraživači su otkrili da pisana jezična sposobnost ima čak i veći efekt od sposobnosti pričanja na smanjenje rizika od demencije.

“Jezik je složena sposobnost ljudskog mozga, a prebacivanje između različitih jezika zahteva kognitivnu fleksibilnost. Zato ima smisla da osobe koje pričaju više jezika dobiju dodatnu mentalnu vežbu koja će pomoći da njihov mozak bude u boljoj formi, od ljudi koji pričaju samo jedan jezik”, rekla je Suzan Tilas, autorka studije.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments