Foto: BBC

“Koronavirus” i “socijalna distanca” ubačeni su sa frazama “Svi smo u ovome zajedno”, “S dozom opreza” i “U ovim nesigurnim vremenima” na spisak zabranjenih reči i fraza za 2021. godinu, pokazao je Univerzitet u Mičigenu. 

Njima je upućeno više od 1.450 reči i fraza, a čak 250 je predloženo za “proterivanje” zbog prekomerne upotrebe, zloupotrebe ili beskorisnosti u vezi sa pandemijom i virusom.

Sedam od deset izabranih povezano je sa koronavirusom, a prednjači COVID-19. Izraz “bez presedana” (nešto što je dosad neviđeno), koji je proteran još 2002. godine, vraćen je na listu.

Do sada se na listi našlo više od hiljadu reči ili fraza. Nominacije dolaze iz SAD-a i drugih zemalja.

Foto: Prva Srpska Televizija/Depositphotos/volodymyr.martyn

REČI I FRAZE KOJE SU SE NAŠLE NA LISTI:

  1. Koronavirus;
  2. Socijalna distanca; 
  3. Svi smo u ovome zajedno; 
  4. Uz dozu opreza (i razne kombinacije ove fraze koje s njom dolaze);
  5. U ovim nesigurnim vremenima (i razne kombinacije ove fraze);
  6. Bez presedana;
  7. Karen (pogrdan izraz za žene za koje se čini da imaju pravo ili zahtevaju van okvira onoga što je normalno, a takođe se koristi i kao izraz za belu ženu srednjih godina koje koriste svoju privilegiju da zahtevaju na svoj načina);
  8. Sus (kao skraćenica od suspicious što znači sumnjiv);
  9. Znam, zar ne? (potvrda sa kojom se slažete ili se može odnositi na neku prethodnu izjavu i može se koristiti bez obzira da li govornik zna ili ne; više je kao retoričko pitanje.

Iz Odbora ovog univerziteta kažu da je još jedan kandidat za nominaciju za proterivanje reči u 2021. godini i izraz “nova normalnost”.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments