Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Već pet godina u Novom Sadu radi jedan poseban terapeut. To je Lara, crna ženka labradora, jedini terapijski pas u Srbiji koji pomaže deci sa smetnjama u razvoju

Lara je na prvim tretmanima uvek mirna i drži se po strani, kako bi se napravio prvi kontakt. Ona im je motivator za aktivnosti koje treba da urade i njihova podrška. Za terapijskog psa je bitno da ima stabilan temperament i da su druželjubivi.
Foto: nsuzivo.rs

Terapija psima stiče obožavatelje u zdravstvu širom sveta. Veće pasmine poput bernardinaca, zlatnih retrivera ili labradora dobar su izbor kada pas i korisnik dele isti prostor. Terapijski pas Lara i njen vodič Svetozar Stevin, terapeut, rade s decom s teškoćama u razvoju u “Ajs Medik centru” i imaju veoma ozbiljnu ulogu.

Lara je prvi i jedini terapijski pas u Srbiji. Prošla je ozbiljna testiranja i obuku kako bi pomagala deci na tretmanima. Deca su pored nje opuštenija jer sve vide kao vid igre i pored nje prevazilaze bolje sve barijere koje inače imaju.

Svetozar i Lara su neraskidiv tim godinama; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Ono zbog čega sam ja u stvari počeo da radim je što ovo pomaže deci koja imaju motoričke probleme. Trudimo se da kroz aktivnosti stimulišemo njihove pokrete. Kada se Lara hrani stimulišu se pokreti šake i fina motorika; ako treba da bacamo lopticu koju će nam doneti to stimuliše aktiviranje cele ruke, ali s druge strane mora da se napravi i verbalni kontakt sa psom gde ćemo je pozvati i dati joj komandu- istakao je Svetozar.

Lara je na prvim tretmanima uvek mirna i drži se po strani, kako bi deca napravila prvi kontakt. Ona im je motivator za aktivnosti koje treba da urade i njihova podrška. Za terapijskog psa je bitno da ima stabilan temperament i da su druželjubivi.

Za ovakve pse treba gajiti veliko poštovanje jer svoj život posvećuju dobrobiti dece i korisnika.

Ivona Karan

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Kosta
15/10/2021 19:34

Bravo za Laru i njenog vlasnika i hvala novinarki što smo dobili priliku da upoznamo četvoronožnu heroinu – ova vest mi je ulepšala dan! <3