Urađena najveća studija do sada: Ne postoji gen koji određuje homoseksualnost

       
Foto: Vox/ Getty Images

U studiji je učestvovalo skoro pola miliona ljudi, a stala je na kraj diskusiji da li je homoseksualnost zapisana u genima. 

Naučnici su otkrili da ljudska DNK ne nosi u sebi zapis o tome da li je neka osoba gej, niti je homoseksualnost određena isključivo biološki, psihološki ili kao posledica iskustva, već seksualnu orijentaciju određuju svi ti faktori zajedno. Istraživanje je pokazalo da geni igraju malu i vrlo ograničenu ulogu u određivanju seksualne orijentacije.

“Naša studija naglašava važnu ulogu spoljnih faktora u oblikovanju ljudskog seksualnog ponašanja i možda je najvažnije reći da ne postoji jedan gej gen, već mnogo malih genetskih uticaja ‘razbacanih’ po genomu”, rekao je za CBS Njuz jedan od naučnika istraživanja Ben Nil, genetičar u bolnici u Masačusetsu.

Pet specifičnih gena koji su povezani sa željom za istim polom, nalaze se na neobičnim mestima na genomu. Jedan je na delu DNA koji sadrži gene povezane s mirisima.

“Znamo da miris jako utiče na seksualnu privlačnost, ali veza mirisa i seksualnog ponašanja nije nam jasna”, objašnjava za isti portal autorka istraživanja Andrea Gana. “Drugi gen povezan je s muškom ćelavošću, koja je u uskoj vezi sa polnim hormonima i može ukazivati na vezu hormona i želje za istim polom”, dodaje Gana.

“Ova studija dokaz je da je biti gej prirodni deo ljudskog života”, zaključuje za CBS Njuz direktor GLAAD-a, najveće svetske pravne grupe LGBTQ zajednice Zek Stouks.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments