Foto: The List

Kako starimo, naša koža se menja. Ovo je sastavni i prirodni deo života. Jedno od područja koje ljudi primećuju da se menjaju sa godinama su usne- one gube volumen i postaju tanje.

Usne se tanje iz istog razloga kao što nam se koža osipa ili gubimo gipkost- gubitak kolagena. On čini 30% telesnih proteina i 70% proteina kože.

Ovaj proces započinje i ranije nego što smo očekivali- počinje u dvadesetima i svake godine se gubi po jedan procenat.

Proizvodnja kolagena može da opada zbog brojnih razloga koji uključuju:

  • CIGARETE- Cigarete ne samo da izazivaju “linije pušača”, sitne linije koje se stvaraju oko vaših usana, već se i pušenjem smanjuje dotok kiseonika do tkiva. Zbog toga se tkivo ne regeneriše, pa je verovatnije da će biti oštećeno i odumreti.
  • OŠTEĆENJA OD UV ZRAKA- Jedno istraživanje je izložilo kolagen UV zracima i otkrilo da nakon toga dolazi do “značajnog smanjenja” strukture kolagena.
  • PREKOMERNA UPALA- Upale izazivaju oksidativni stres, a on oštećuje ćelije kože. Kada se to desi, gubimo kolagen. Upale se mogu pokrenuti stresom, lošom ishranom, zagađenjem ili iritacijom.
Foto: Woman’s World

Ako ste zabrinuti zbog toga što vam se događa, postoji mnogo načina koji vam mogu pomoći u ovom području.

UZMITE SUPLEMENTE KOLAGENA

Mogu se uzimati hidrolizovani peptidi kolagena koji mogu da pomognu vašem telu da poboljša svoju prirodnu proizvodnju. Istraživanja su pokazala da su ovi suplementi u stanju da podrže elastičnost kože, hidrataciju i dermalnu gustinu kolagena.

DRŽITE KOŽU HIDRIRANOM

Postoji razlog zašto stručnjaci za negu kože podstiču da se stalno i pravilno hidriramo- preporučene dnevne doze vode bukvalno zgušnjavaju dermalni sloj. Deblja koža znači i nabubrenija koža.

KORISTITE TRETMAN ZA NEGU USANA

To su maske, ulja i balzami koji su napunjeni sastojcima da dobro deluju na kožu. U krajnjem slučaju, sada su dostupni i fileri za usne.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments