Uspešna apstinencija od kupovine

       

Pre nego što stavite veto na šoping, raščistite svoj dom od nepotrebnih stvari. To će vas podsetiti na to koliko ste novca potrošili kupujući stvari koje više ničemu ne služe i nisu vam potrebne i mogu posle poslužiti kao motivacija da ustrajete u svojoj odluci.

Napravite popis svih stvari koje ste zadržali, posebno onih kojih imate najviše (odeće, obuće, kuhinjskog pribora, knjiga…) ili onih koje planirate da prestanete da kupujete, da biste imali stalan podsetnik na to koliko toga već imate.

Prilikom bavljenja prethodnim zadacima, odlučite šta ćete staviti na listu stvari koje nećete kupovati.

Pričajte svima koje poznajete o svom eksperimentu. Što više ljudi uključite u priču, manja je verovatnoća da ćete odustati jer ćete osećati veću odgovornost. U trenucima krize te osobe vam mogu pružiti podršku ili mogu biti dovoljno obzirne pa vas neće stalno pozivati na odlazak u zajednički šoping.

Ako nemate naviku vođenja kućnih finansija, počnite sa evidencijom svojih izdataka na nedeljnoj bazi precizno beležeći na šta trošite novac. Tako ćete lakše uvideti koliko trošite na „dozvoljene“ stvari, što će vam eventualno omogućiti da dodatno smanjite svoju potrošnju.

Obuzdajte svoju želju! U trenucima krize najbolje je jednostavno odložiti kupovinu jer su velike šanse da će ta želja za koji dan nestati. Umesto da razmišljate o predmetu svoje želje, radije se iskreno zapitajte: „Zbog čega mislim da mi ovo treba?“ Svaki put kad poželite da odete u šoping, osvestite svoje emocije i situaciju u kojoj se nalazite, kao i opravdanja koja smišlja onaj zao glasić u vama koji vas tera da prekršite obećanje dato sebi.

Promenite stil života. Zavisno od toga šta ste odlučili da ne kupujete, možda ćete morati prihvatiti drugačiju svakodnevicu, umesto trošenja novca u kafiću, dogovorite druženje s prijateljima u parku, „kafu za poneti“ kuvajte kod kuće i nosite sa sobom, novac za javni prevoz uštedite vozeći bicikl, kupovne poklone zamenite ručno izrađenim predmetima…

Pripremajte obroke za posao kod kuće, što kreativnije i šarenije, to bolje. Na taj način uštedećete na budžetu, smanjiti količinu otpada od pakovanja gotove hrane i istovremeno imati priliku da se hranite zdravije.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments