Uvek vas privlači isti tip partnera? Nauka daje odgovor zašto je to tako

       
Foto: PS I Love You

Japansko- američki fizičar dr Mičio Kaku, jedan od najpoznatijih naučnika današnjice sa četiri bestselera Njujork Tajmsa, kaže da postoji naučno objašnjenje zašto nas neki ljudi privlače, a neki ne. 

Profesor doktor Mičio Kaku; foto: 1A

Profesor Kaku jedan je od najpriznatijih naučnika i futurologa na svetu i njegova radio emisija nedeljno se emituje na 100 radio stanica. Ovo je njegovo objašnjenje zašto nas neko više privlači od drugih:

“Ljude još uvek privlače drugi zdravi ljudi, što nam pokazuje da se još uvek razvijamo, jer težimo zdravijim potomcima. Postoji razlog zašto nas kod suprotnog pola privlače neke osobine. Prema evolucijskoj psihologiji, svi težimo zdravom partneru a lepota je samo način na koji prosuđujemo da je neko ​​zdrav. Ako ste, na primer, napolju u petak uveče i želite nekoga “pokupiti”, ne možete mu napraviti krvni test da proverite da li je zdrav niti ga pregledati: trebaju vam neki drugi pokazatelji ili markeri. A ti su markeri hormoni estrogen i testosteron”, objašnjava dr Kaku.

“Oni se ogledaju fizičkom lepotom i zdravljem, pa uz više estrogena npr. idu velike oči, mala brada i veće usne. Ista je stvar s testosteronom koji će se manifestovati u snažnom muškom vratu i jakoj vilici-  osobinama koje nam govore da je neka osoba ‘prikladna’ za razmnožavanje, odnosno da je zdrava.

 

 

Foto: Earth.com 

“Iako se evolucija vrste usporila, ona se pojedinačno odvija stalno jer stalno preferiramo one ljude koji imaju bolji imunološki sistem, koji su u boljoj fizičkoj formi i koji su “zgodni” ili “privlačni”, zaključuje ovaj naučnik.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments