“Vama zvuči suludo, ali to je radila moja baba”: Dr Čubrilo jaja stavio na poslednje mesto za doručak

Foto: Pixabay

Da li je bolje doručkovati ovsene pahuljice, jaja ili nešto treće? Saveta je mnogo, a profesor fiziologije i specijalista medicine sporta Dejan Čubrilo gostovao je u “Jutru” na Prvoj i stavio tačku na sve rasprave. Prema njegovim rečima, doručak nikada ne treba da sadrži ugljene hidrate.

“Tu nema dileme, ja sam tu jasan. Doručak ne sme da bude šećerni, a kad to kažem, onda to nije samo zdrav ili nezdrav šećer. Svaki šećer je nezdrav. Bilo koja od tih namirnica, da li je to ovsena pahuljica, kinoa, bilo koja egzotika koja je u zdravoj hrani spremljena, ona je šećer. Mi uvek gledamo koliko je taj šećer skočio kad smo ga pojeli. Svaki njegov skok je ulazak u bolest”, rekao je dr Čubrilo.

“Bavio bih se sokom od pomorandže. Meni će doći neko i reći da svom detetu daje ujutru sok od pomorandže. To je super zdravo da se uđe u bolest. To je velika količina šećera, mislimo na glukozu. Nažalost, nije popularno to reći, ali ja moram ovo da kažem. Ako tri dana uzimate sokove koji su kombinacija voća i povrća, napravićete slepu podlogu da uđete u zonu koja se zove ulazak u bolest. To je zaista nešto što nije zdravo. Priča o detoksikaciji na bazi sokova je komercijalna priča koja je, nažalost, uzela maha”, rekao je dr Čubrilo.

Foto: Pexels

Na pitanje šta je najbolje jesti ujutru, dr Čubrilo je odgovorio: “Ujutru je bitno pojesti. Ja obožavam bademe, imam svoje rituale. Šaku badema uzmem, a ne 2 kg. Volim crnu čokoladu da uzmem, jedan red. Ako nemam to, uzeću jednu smokvu. To je meni prvi obrok, doručak, nisam napravio skok šećera, moj insulin je miran. A kasnije mogu da uzmem čorbicu”, rekao je dr Čubrilo.

“Ako biste mene pitali šta je najbolja hrana na svetu, ja ću vam reći kaše, žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, nikako mesišta, sirevi, jaja. Proteinska priča je katastrofalna. Ja pamtim moju babu koja je birala mahunarke. Ona je rukama birala da vidi koje su dobre, a nakon toga je stavljala u vodu. Možda vam zvuči suludo, ali kad pogledate koja se količina mahunarki stavljala u vodu, to je zaista bilo dve, tri kašike. Uvek apelujem na famoznu morsku so sa mineralima. Mahunarke se lako vare i ne podižu nivo šećera“, rekao je dr Dejan Čubrilo.

mondo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti