Vegani žive duže zahvaljujući ishrani

       
Foto: Pexels

Ljudi koji ne jedu hranu životinjskog porekla (čak ni jaja, ni mleko, neki čak ni med) imaju manje loših masnoća u telu.

Vegani su najzdraviji i to mogu zahvaliti ishrani baziranoj na povrću i voću.

U studiji je učestvovalo 840 osoba koje su praktikovale pet različitih načina ishrane- veganski (bez namirnica životinjskog porekla), lakto-ovo vegetarijanski (vegetarijanska ishrana u kojoj su dozvoljena jaja i mlečni proizvodi), vegetarijanska ishrana u kojoj je dozvoljena ribapoluvegetarijanska u kojoj se meso konzumira manje od jednom nedeljno, ali više od jednom mesečno i ishrana koja uključuje meso. 

Ispitanici su dali krv i urin, pa su naučnici proverili nivo masnoća, antioksidansa i vitamina. Utvrđeno je da vegani imaju najmanje loših masnoća u organizmu i najviše antioksidansa koji su zaslužni za zdravlje i vitalnost ćelija. Antioksidansi smanjuju upale u telu, a jake upale povezane su s razvojem hroničnih bolesti zloćudnih tumora.

Utvrđeno je i da vegani imaju više omega-3 masnih kiselina u telu, što je donekle iznenadilo naučnike jer se ove kiseline najvećim delom nalaze u punomasnim ribama koje vegani ne jedu. Ali, ima ih i u orašastim plodovima, čia semenkama i lanu.

Vegetarijanci su pokazali gotovo iste rezultate kao i vegani, dok je kod poluvegetarijanaca priča već bila drugačija. Njihovi nalazi krvi i urina bili su sličniji osobama koje redovno jedu meso, nego osobama koje ga uopšte ne jedu.

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ginger
08/04/2019 14:38

Interesantan članak.
Koliko dugo su vegani ubrojani u tih 840 praktikovali vegansku prehranu?
Pitam pošto je trend da nakon 3-5 godina vegani imaju sve više zdravstvenih problema zbog deficita životinjskih proteina, a počnu se oporavljati nakon prvog mesnog obroka.