Ljudi koji ne jedu hranu životinjskog porekla (čak ni jaja, ni mleko, neki čak ni med) imaju manje loših masnoća u telu.
Vegani su najzdraviji i to mogu zahvaliti ishrani baziranoj na povrću i voću.
U studiji je učestvovalo 840 osoba koje su praktikovale pet različitih načina ishrane- veganski (bez namirnica životinjskog porekla), lakto-ovo vegetarijanski (vegetarijanska ishrana u kojoj su dozvoljena jaja i mlečni proizvodi), vegetarijanska ishrana u kojoj je dozvoljena riba, poluvegetarijanska u kojoj se meso konzumira manje od jednom nedeljno, ali više od jednom mesečno i ishrana koja uključuje meso.
Ispitanici su dali krv i urin, pa su naučnici proverili nivo masnoća, antioksidansa i vitamina. Utvrđeno je da vegani imaju najmanje loših masnoća u organizmu i najviše antioksidansa koji su zaslužni za zdravlje i vitalnost ćelija. Antioksidansi smanjuju upale u telu, a jake upale povezane su s razvojem hroničnih bolesti zloćudnih tumora.
Utvrđeno je i da vegani imaju više omega-3 masnih kiselina u telu, što je donekle iznenadilo naučnike jer se ove kiseline najvećim delom nalaze u punomasnim ribama koje vegani ne jedu. Ali, ima ih i u orašastim plodovima, čia semenkama i lanu.
Vegetarijanci su pokazali gotovo iste rezultate kao i vegani, dok je kod poluvegetarijanaca priča već bila drugačija. Njihovi nalazi krvi i urina bili su sličniji osobama koje redovno jedu meso, nego osobama koje ga uopšte ne jedu.
Autori studije poručuju kako njihovi zaključci ne znače da se moramo potpuno odreći mesa, već da ga manje jedemo i napravimo u želucu više mesta za još povrća i voća.
Autor: nsuzivo.rs
Interesantan članak.
Koliko dugo su vegani ubrojani u tih 840 praktikovali vegansku prehranu?
Pitam pošto je trend da nakon 3-5 godina vegani imaju sve više zdravstvenih problema zbog deficita životinjskih proteina, a počnu se oporavljati nakon prvog mesnog obroka.