Vesti o pandemiji za samo nekoliko minuta pokvare raspoloženje, pokazalo istraživanje

Foto: Alexi Rosenfeld/Getty Images/Pew Research Center

Kako ste se osećali tokom protekle godine kada je svuda u svetu proglašena pandemija novog virusa? Kako su na vas uticale vesti koje smo svakodnevno čitali ili slušali?

Novo britansko i kanadsko istraživanje pokazalo je da vesti o pandemiji koronavirusa još uvek mogu “pokvariti čovekovo raspoloženje” za samo nekoliko minuta jer dele informacije o broju umrlih i ograničenjima koja se postavljaju pred njih.

Naučnici sa Univerziteta Eseks iz Velike Britanije i Univerziteta Sajmon Frejzer dokazali su da je turobno pročešljavanje vesti o pandemiji, podeljene na društvenim mrežama, “jedna od najmanje prijatnih aktivnosti u danu”.

Foto: Healthline

U studiji je učestvovalo 1200 ljudi, pretežno mladi, koji su vesti pratili preko Tvitera i Jutjuba. Čitanje u trajanju od samo 24 minuta vesti o koroni izazvali su trenutno i značajno smanjenje pozitivnog raspoloženja i optimizma, prema odgovorima ispitanika.

Čak i srodne vesti o problemima kao što su nedostatak bolničkih kreveta, ograničenja u lečenju i nestašice, poput onih koje su naterale proizvođače automobila da smanje proizvodnju poslednjih nedelja, takođe uzrokuju negativne učinke na mentalno zdravlje.

Procene koje je ranije objavio britanski medicinski časopis Lancet sugerišu da je oko 160 miliona ljudi više patilo od mentalnih problema u 2020. u odnosu na godinu pre.

Rad je objavljen u medicinskom časopisu PLOS One.

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Sonja
17.10.2021 00:17

Odlepicu od vesti, o pričanju na ulici, reklamama na rv, na radiu… Gluposti, totalno ljudi, narod, ja već na kraju živaca, bezobrazluk!!!

Povezane vesti