Foto: Medical News Today

Novo istraživanje objavljeno u časopisu PLOS Medicine otkrilo je da niže žene rađaju bebe s manjom težinom i dužinom na porođaju, ali i da su trudnoće nižih žena kraće.

Naučnici su proučavali preko 3000 žena i došli do povezanosti između visine žena i beba koje su rođene prevremeno.

“Kao deo naših genetskih istraživanja vezanih za faktore koji povećavaju rizik od prevremenog porođaja, prikupljali smo i druge informacije o majkama, poput njihove visine, težine i godina. Zaključili smo da visina majke predstavlja rizik od prevremenog porođaja, pa smo odlučili detaljnije to da istražimo”, rekao je autor istraživanja dr Luis Muglia.

Ono što nisu očekivali je da na trajanje trudnoće ne utiče samo genetika majke. “Ono što utiče na visinu, poput gena, ali i ishrana i druge navike- utiče i na trajanje trudnoće”, objašnjava dr Muglia.

“Kada imam pacijentkinje koje su visoke 150 cm, intuitivno znam da trudnoća neće verovatno trajati svih devet meseci i da će biti potrebe za carskim rezom”, govori dr Muglia i dodaje kako u prilog tome ide i visina oca, posebno ako je otac mnogo viši od majke, pa to podrazumeva i veću bebu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments