Vreme je za prolećno čišćenje kuće

Foto: Pexels

Raščišćavanjem kuhinje ćete stvoriti novo okruženje koje podržava vaše unutrašnje vrednosti: zdravlje i ljubav prema sebi i ukućanima.

Uklanjanjem svega što nam više ne služi otvara novi prostor za dočekivanje nove sveže budućnosti.

Pre nego što počnete sa čišćenjem, odredite vreme. Posvetite čitav vikend čišćenju. Time osiguravate sebi i porodici da imate dovoljno vremena za čišćenje i za odmor. Ako planirate sve završiti u jedno popodne, stres je zagarantovan.

Planirajte i vidite otprilike koliko posla imate i koliko će vam vremena trebati za pojedine korake. U skladu s tim, odredite kada i koliko dugo ćete se posvetiti procesu.

Počnite s posuđem- odvojite sve polomljeno, prastaro i izlizano posuđe, lonce bez poklopaca i sve posuđe koje vam se ne sviđa. Ponekad čuvamo stvari koje nam se uopšte ne sviđaju samo zbog njihove funkcije.

Sledeći korak je medicinski ormarić- ako se nalazi u kuhinji. Izbacite sve lekove kojima je prošao rok trajanja ili vam više nisu potrebni.

Krenite od ostave do zamrzivača. Zatim se rešite svih začina koje niste dotakli mesecima. Kasnije možete kupiti nove začine koje ćete koristiti, ali začini koji stoje na polici mesecima, pogotovo ako su poluotvoreni, izgubili su deo arome i hranjivosti.

Iduća meta- frižider i zamrzivač. Svu hranu koja izgleda sumnjivo, zamrznute namirnice koje su starije od 6- 12 meseci.

Sad kad ste izbacili sve što vam više ne treba, vreme je za temeljno čišćenje. Sve kuhinjske ormariće očistite, kao i frižider. Ako je moguće i zamrzivač.

Temeljno izribajte šporet i mašinu za posuđe. Počistite sve police i sve ostale kuhinjske površine. Zatim operite prozore i vrata. A na kraju ide i sama sudopera.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti