Foto: Dušan Prokić

Desnu obalu Dunava godinu dana krasi suvenirnica i concept store Werkštat, Ane Oparnice Tegetlije i Nataše Oparnice Vračar.

Možda je baš ovo bilo potrebno podgrađu Petrovaradina da živne, da u Štrosmajerovoj ulici budu okupljeni lokalni umetnici i dizajneri Novog Sada i Vojvodine. Dašak svežine novim fasadama gradića uneo je Werkštat, kao jedina suvenirnica Petrovaradina.

Nataša Oparnica Vračar i Ana Oparnica Tegeltija; foto: Dušan Prokić

“Zadovoljne smo kako je prošla prva godina. Nismo imale velika očekivanja, ali znale smo da je ovo lokacija koja je turistički posećena. Kada smo počele sa radom, verovale smo da će sve vremenom da zaživi. Gradić i tvrđava su tek na početku turizma”, započinje priču Ana.

Njihovi kupci i posetioci su uglavnom turisti, kako kažu iz svih delova sveta i regiona, ali tu su i Novosađani.

https://www.instagram.com/p/B7JOgZzhuFO/

“Najviše nas posećuju Kinezi- neki su suzdržani, neki vole da se ispričaju, probaju rakiju, da se slikaju sa nama. Jedna devojčica je bila oduševljena, čak nam je nešto nacrtala i poklonila. S turistima iz regiona smo bliski i uvek se ispričamo”, kaže Nataša.

“Indijci su sprecifični, vole da se cenkaju, pa se mi nađemo u čudu, a kada spustimo cenu i dalje nisu zadovoljni”, priča kroz smeh Ana o svojim mušterijama. “Sve su nam pozitivna iskustva sa strancima i oni takođe znaju da nam upute lepe reči”.

U Werkštatu se mogu naći jeftiniji suveniri, poput magneta, kao i skuplje umetničke slike, modno dizajniran program, ručno rađena kozmetika.

“Strani turisti uglavnom vole da kupuju suvenire, zatim rakijice, ručno rađene sapune, torbe koje ja pravim. Njima je akcenat na tome da je sve ručno rađeno”, nastavlja Ana, a Nataša se nadovezuje da Novosađani najviše vole da kupuju nakit, koji takođe izrađuje Ana, a kada putuju u inostranstvo kao poklone nose suvenire.

Werkštat concept store

UVEK SMO MAŠTALE DA IMAMO NEŠTO U GRADIĆU

Kako kažu, pošto obe žive u Petrovaradinu, oduvek su želele da imaju nešto svoje u gradiću, jer je poseban, pa su došle na ideju da to bude baš ono što je nedostajalo podgrađu.

“Uvek sam želela da nešto stvaram, jer sam završila dizajn tekstila, počela sam sa nakitom i proširila se na torbe. Naš otac takođe decenijama izdrađuje torbe od kože. One koje ja izrađujem su malo specifične, kombinacija kože i drveta, sa raznim dezenima, koje ja veoma volim. Kupuju i nose ih žene koje su originalne i koje se ne oblače šablonski”, kaže Ana.

“Ja sam potpuno neplanski ušla u ovu priču. Ana se dugo raspitivala za ovaj lokal i nakon godinu i po, dve, kupile smo ovaj lokal, uz pomoć naših roditelja”, nadovezuje se Nataša, koja je završila psihologiju.

Werkštat torbe; foto: Nikola Popović

Deo njihovog rada zauzima i štampani program na majicama, cegerima i šoljama, sa novosadskim i Ex Yu motivima. Tu su Jugostar i Jugoslovenka, Jugo i Fića cegeri i majice.

Prisećaju se kako su čak tri Juga i jedna Jugoslovenka odleteli čak u Vašington, oduševljeni američkim turistima.

“Dešavalo se da nam se jave ljudi koji su bili ovde i napišu pozitivna iskustva. Jedan gost iz Nemačke nam je rekao kako je obišao mnogo suvenirnica širom sveta, ali da mu je ova posebna, jer su suveniri upotrebljivi i moderni”, priča Ana.

https://www.instagram.com/p/B0GilQ6oZrU/

Osim Grka, Italijana, a najviše Kineza, u Werkštat je prošle godine ušetao- Čola, dok je u podgrađu snimao reklamu. Kako kažu veoma nasmejan, prijatan, ali i zainteresovan šta se to u Werkštatu radi.

Anas nakit, koji izrađuje Ana Oparnica Tegeltija

Plan Ane i Nataše je da još obogaćuju svoju ponudu i radnju, da imaju bolji rad sa lokalnim proizvođačima i turističkom organizacijom, a o širenju na druge lokacije još uvek ne razmišljaju. Ostaće verne onome o čemu su maštale.

Autor: Ivona Karan

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Aco
26/01/2020 16:25

..divno..