Zamrznuto ili sveže povrće- večita dilema

       

Jedna od prednosti smrznutog povrća je način konzumacije povrća koje trenutno nije u sezoni.

Povrće (i voće) koje je odabrano za postupak smrzavanja, najčešće je na vrhuncu svoje zrelosti. To je trenutak kada je ono najbogatije mineralnim materijarima i vitaminima. Hranjive materije tako ostaju u proizvodu.

Svi procesi u zamrznutoj hrani su zaustavljeni, dok u svežim namirnicama oni traju. Tokom transporta, sveže povrće izloženo je svetlu i visokim temperaturama. Zbog toga gubi važne stvari, posebno vitamine C i B. Kod smrznutih se proizvoda ovaj proces izbegava.

Kvalitet smrznutog ostaje jednak od trenutka zamrzavanja do vađenja iz frižidera.

Kada je sveže povrće pravi izbor?

1. Kada kupujete organsko, lokalno i u sezoni!

Najbolji savet je da povrće nabavljate kod lokalnih prodavaca, neposredno nakon branja.

2. Kada je ukusnije!

Ne možemo zanemariti činjenicu da je sveže ukusnije nego smrznuto. Bez obzira, opciju stalne kupovine svežeg treba dodatno preispitati kada željeno povrće nije u sezoni.

3. Kada je nužno.

Povrće kao što su zelena salata ili zelje nije dostupno u smrznutom obliku i uvek kupujemo kao svežu namirnicu.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: