Претрага
Претрага
Close this search box.

Zašto baš kivi treba da se nađe u ishrani?

Foto: Greek City Times

Kivi ima reputaciju zdrave hrane zbog visokog sadržaja vitamina C, ali je bogat i drugim vitaminima i mineralima.

Kivi takođe nudi i vitamin E, odnosno tokofenol. Antioksidativna svojstva vitamina E i njegova sposobnost pri zaštiti kože od oštećenja sunca mogu pomoći u sprečavanju kožnih poremećaja.

Studija iz 2011. godine proučila je efekte ovog voća na kvalitet spavanja kod odraslih sa problemima spavanja. Istraživači su otkrili da njegovo konzumiranje poboljšava san.

Foto: Foods Guy

Još jedna studija, ovog puta iz 2019. godine, zaključila je da kada zdravi ljudi jedu kivi, njihova tanka creva mogu bolje da zadrže vodu, što dovodi do bolje stolice. Autori studije su sugerisali da kivi može biti alternativa medicinskim laksativima.

Kivi sadrži i vitamin K i tragove kalcijuma i fosfora, koji doprinose zdravlju kostiju. Adekvatni unos ovog vitamina može pomoći u sprečavanju osteoporoze i takođe igra veliku ulogu u zgrušavanju krvi.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti