Zašto beba ne plače kada je nosite i hodate?

       
Foto: paleinfo.com

Za novo istraživanje, naučnici su snimili EKG dvanaest zdravih beba i pitali njihove majke da ih stave u krevetac, drže u naručju dok sede i nose ih hodajući po sobi 30 sekundi.

Rezultati su potvrdili ono što većina roditelja već zna- bebe su srećne kada stojite i hodate, negoduju kada sedite i očajne su kada ih stavite u krevetac. Istraživači su pratili i kako se brzina otkucaja srca kod beba usporava, kao i kako bebini otkucaji srca postaju opušteniji kada su majke stajale.

“Analize varijabilnosti otkucaja srca pokazale su da je smanjenje broja otkucaja srca znatno veće tokom nošenja nego tokom samog držanja u sedećem položaju”, pišu autori i dodaju kako ti podaci upućuju na to da su bebe opuštenije tokom nošenja nego tokom držanja, po svom ponašanju, ali i fiziološki.

Oni su zaključili kako bebe mlađe od šest meseci, koje majke nose u stojećem položaju, istog trenutka prestaju s ‘velikim’ pokretima i plakanjem i pokazuju brz pad broja otkucaja srca. Iako stajanje i držanje bebe u naručju može biti iscrpljujuće za roditelje, moglo bi se raditi o svojevrsnoj evolucijskoj blagodeti.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments