Zašto je dobro imati sestru?

       

Naučnici su dokazali da imati sestru znači dobrobit za vaše mentalno zdravlje. 

Istraživači sa Univerziteta Brigam Jang proučavali su 395 porodica iz Sijetla s dvoje ili više dece, gdje je najmanje jedno dete u svakoj porodici bilo u godinama između 10 i 14 godina i došli su do zanimljivih rezultata.

“Samo imati sestru dovodi do manje depresije”, rekla je Laura Padilja- Volker, profesorka na univerziteti i glavna autorka studije, koja je objavljena u časopisu Journal of Family Psychology. Istraživači su otkrili da imati sestru može pomoći tinejdžerima u sprečavanju “osećaja usamljenosti, krivice, straha i manjka ljubavi”.

Istraživanje je pokazalo da braća i sestre imaju pozitivan uticaj jedni na druge bez obzira na to koliko su stari, bez obzira na pol ili koliko su godina odvojeni.

“Ljubav braće i sestara, bez obzira na pol, povezana je s manje delinkvencije i više dobrog socijalnog ponašanja poput veće ljubaznosti i velikodušnosti, volontiranja i pomaganja drugima“, rekla je profesorka za ABC News.

Prema studiji, imati sestru sprečava depresiju više nego kad imate brata. Naučnici veruju da je možda zato što devojke bolje pričaju o problemima i veća je verovatnoća da će preuzeti ulogu staratelja.

Studija je takođe pokazala da braća i sestre imaju dvostruko veći uticaj od roditelja na dobra dela i lepo ponašanje.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments