Foto: Time

Kažnjavanje je najlakši način komunikacije s decom- ono će uraditi nešto što vam se ne sviđa, a vi ćete ga kazniti. Ovo nije put kojim se ide ako želite srećnu i zdravu osobu.

SPREČAVA RAZVOJ SAMODISCIPLINE- Svaki roditelj ima cilj da odgaji osobu koja će biti spremna da donosi svoje odluke na temelju svog iskustva. Ali, ako kažnjavate svoju decu i ne objašnjavate im posledice njihovih postupaka, oni neće naučiti šta je ispravno, a šta ne. Oni obično nemaju samodisciplinu ili osećaj za empatiju, jer ih niko nije naučio tim bitnim stvarima.

KAZNA NE MENJA PONAŠANJE DETETA- Dete ne može da shvati šta je pogrešno, ali pamti negativne emocije koje će potisnuti, a ispoljiće ih već pri idućem incidentu.

RUŠITE DETETOVO SAMOPOUZDANJE- Često kažnjavanje može uzrokovati psihičke probleme u kasnijoj životnoj dobi, jer vi detetu time šaljete poruku da ga ne volite.

Foto: CNN.com

GRADITE ZID IZMEĐU VAS I DETETA- Kažnjavanjem dižete zid između vas i deteta zbog kojeg ste oboje nesrećni. Kada dete odraste, u vama neće tražiti oslonac, savet ili pomoć.

PORUČUJETE MU DA SE SVE REŠAVA SILOM- U očima svoje dece vi ste najveći izvor moći. Ako zloupotrebite svoju moć da biste ih kaznili, oni će pomisliti da je to u redu- vaša deca će takođe moći da pokažu svoju moć nad onima koje smatraju slabijima.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments