Zašto osobe znaju da budu apatične?

       

Apatija se može opisati kao stanje smanjenog osnovnog raspoloženja.

Apatiju takođe možemo opisati kao utučenost i ravnodušnost. Osoba koja pati od apatije se oseća i deluje prazno. Sve joj predstavlja izvor napora.

Smatra se da se apatija javlja najčešće kod shizofrenije, depresije, ali i frontalnog oštećenja mozga. Apatičnoj osobi nedostaju lični ciljevi i motivacija da ih ostvare, a istovremeno su toliko bezvoljni i demotivisani da ih ne možgu ni izmisliti.

Apatija bukvalno znači izuzetak bilo kakvih osećaja prema ičemu. Brojna psihološka istraživanja su dokazala da morate osećati emocije prema nečemu ako to želite ostvariti i preduzeti smislene akcije koje će vas dovesti do toga. Bez ikakvih emocija prema određenoj radnji ili objektu, vaše ponašanje ne može biti usmereno prema cilju jer jednostavno niste dovoljno podstaknuti da učinite išta.

Brojni stručnjaci su godinama pokušavali da otkriju uzroke apatije. Ali, s obzirom na to da uzroci mogu biti različiti, shvatili su da nema jednog istog uzroka.

Apatija se može pojaviti kao simptom brojnih teških psihičkih poremećaja kao što je shizofrenija, a može biti i posledica i moždanog udara. Takođe se javlja i kao simptom Alchajmerove i Parkinsonove bolesti i frontotemporalne demencije.

Neki stručnjaci smatraju da se uzrok apatije krije u problematičnom načinu života, a karakterišu ga deprivacija spavanja, opšti umor, iscrpljenost, loša ishrana i nedostatak vežbanja, dok drugi smatraju da u pitanju mogu biti organski deficiti kao što su problemi sa štitnom žlezdom.

Ona se najčešće povezuje s depresivnim i bipolarnim poremećajem, kao i s korišćenjem određenih lekova (npr. lekova protiv bolova). Takođe, apatija može biti i posledica konzumiranja heroina i marihuane, ali i brojnih drugih supstanci koje uzrokuju zavisnost.

Osobe koje pate od apatije često imaju sledeće simptome:

  • osećaj izgubljenosti i otuđenosti,
  • manjak interesa za aktivnosti koje su im dosad izazivale uzbuđenje i entuzijazam,
  • nedostatak motivacije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti,
  • osećaj ravnodušnosti i bezvoljnosti,
  • uzaludno trošenje vremena na gledanje televizije, igranje videoigara,
  • nedostatak bilo kakve fizičke aktivnosti,
  • nemogućnost postavljanja ciljeva i održavanja koncentracije i fokusa na postojeće,
  • osećaj besmisla, bespomoćnosti i bezvrednosti,
  • izbegavanje socijalnih kontakata.

Ponekad je glavni razlog apatije pesimizam koji osoba oseća u vezi sa vlastitom budućnošću, a takav samoporažavajući stav često svoj početak ima u ranom detinjstvu što je navelo osobe da nikada neće moći da uspeju bez obzira na to koliko se trude i menjaju. Bilo kakav životni gubitak može biti uzrok apatije, ali i posledica ako ovakvi simptomi potraju bez ikakvog lečenja.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments