Zašto se trogodišnjaci ponašaju kao tinejdžeri?

       
Ilustracija: Pixabay

Trogodišnjaci prolaze kroz velike promene, pa je psihoterapeutkinja Ilen S. Koen objasnila zašto se često ponašaju kao tinejdžeri.

1. Uče kako da se nose sa svojim emocijama– Oko treće godine deca počinju da razumeju svoje emocije. Možda počinju da prepoznaju reči s osećajima. Međutim, još nisu razvojno spremni da ih kontrolišu. Ako misle da je nešto zabavno, smejaće se nekontrolisano. Ako su tužni, plaču neutešno. Njihove emocije su intenzivne i često se čine preterane, ali pokušajte da budete strpljivi i treba razumeti da u ovoj dobi deca nemaju kapacitet da ispravno kontrolišu svoje emocije.

2. Žele trenutno zadovoljstvo– Trogodišnjaci nemaju impulsivnu kontrolu. Ako osećaju potrebu da nešto učine, reagovaće odmah bez razmišljanja. Npr. dete će možda uzeti čokoladicu iz torbe čak i nakon “ne” ili će gurnuti drugo dete kad se naljuti. Odlaganje trenutnog zadovoljstva se uči i nije nešto što bi trogodišnjaci mogli da razumeju.

3. Uče da reše konflikt– Trogodišnjaci se mogu nositi s konfliktom na način da udaraju, grizu ili guraju. Budući da reaguju u trenutku, ne razumeju razliku između prikladnih i neprikladnih veština rešavanja problema. Važno je da roditelji pokažu detetu da postoji ispravan i neispravan način izražavanja emocija i rešavanja problema, a to je opet najbolje učiniti razgovorom i ličnim primerom.

4. Razvijaju smisao za humor– Deca u ovom uzrastu obožavaju da vas nasmeju, iako se pojam za smešno razlikuje od onog odraslih, pa tu može biti i neprikladnih reči. Budite strpljivi.

5. Uče o empatiji- Trogodišnjaci se mogu poistovetiti s drugima kad su povređeni i odgovaraju na pitanje kako se osećaju.

6. Uče da se igraju s drugima- Pre tog uzrasta postoji paralelna igra. Počinju da imaju svoje mišljenje, znaju šta vole, a šta ne. Žele da donose odluke, ali nemaju veštine.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments